Reuters avslöjar Pekings inblandning i hanteringen av protesterna i Hongkong

Sedan protesterna i Hongkong började denna sommar, har Pekings inblandning i att hantera situationen debatterats flitigt. Enligt devisen ”ett land, två system” som Hongkong styrs genom, har stadens lokala myndigheter utlovats bestämmanderätt i frågor som inte gäller utrikes- eller försvarspolitik.

Sent i går avslöjade dock Reuters att kinesiska myndigheter har förbjudit Hongkongs regeringschef att gå med på några av de fem krav som den pågående proteströrelsen ställer, och som jag tidigare skrivit om mer utförligt om här på InBeijing.

Enligt Reuters ska Carrie Lam innan ett möte med kinesiska tjänstemän i början av augusti ha lämnat en rapport som pekade ut att situationen kunde lugnas betydligt genom att skrota det kontroversiella utlämningsavtal med Kina som startade demonstrationerna, samt forma en oberoende kommission för att utreda eventuellt polisvåld.

Till svar ska Lam ha fått att inte på något ge med sig inför demonstranternas krav:

The Chinese central government rejected Lam’s proposal to withdraw the extradition bill and ordered her not to yield to any of the protesters’ other demands at that time, three individuals with direct knowledge of the matter told Reuters.

China’s role in directing how Hong Kong handles the protests has been widely assumed, supported by stern statements in state media about the country’s sovereignty and protesters’ “radical” goals.

Beijing’s rebuff of Lam’s proposal for how to resolve the crisis, detailed for the first time by Reuters, represents concrete evidence of the extent to which China is controlling the Hong Kong government’s response to the unrest.

Kina har flera gånger beskyllt ”utländska aktörer” från USA och Taiwan för att hjälpa till att arrangera protesterna och därmed ”lägga sig i Hongkongs interna angelägenheter”.

Rapporten från Reuters visar dock att det främst är kinesiska myndigheter som kontrollerat vad som enligt lagar och avtal ska vara Hongkongs egna beslut. Men samtidigt är det givetvis något av en öppen hemlighet att det i själva verket är Peking som styr en stor del av hur stadens myndigheter ska hantera protesterna.

Förutom de tre ovanstående anonyma källorna med direkt kunskap i situationen, talar Reuters även med den Kina-vänliga lokalpolitikern Ip Kwok-him, som helt enkelt uppger att ”om centrala myndigheter inte tillåter en särskild sak, så kan du inte utföra den”.

Ytterligare en inflytelserik affärsmän som Reuters talar med, som också medverkade vid mötet med kinesiska tjänstemän i början av augusti, vittnar om att Carrie Lam och lokala myndigheter ”har händerna bakbundna” därför att Peking inte tillåter henne att skrota det utlämningsavtal som orsakade protesternas början.

En av de anonyma källorna som bekräftar att Peking inte tillåter att avtalet skrotas, uppger dessutom att Carrie Lam fått instruktioner om att ”ta initiativet” över situationen.

Då Reuters kontaktar Hongkongs myndigheter, vill de inte svara på huruvida Carrie Lam har lämnat någon rapport enigt ovan till Peking, eller mottagit andra instruktioner gällande hanteringen av protesterna. Från kinesiska myndigheter kom inget svar alls.

Statlig kinesisk media har dock reagerat på ett förutsägbart vis, genom att avfärda uppgifterna och anklaga Reuters för att arbeta för amerikanska och brittiska underrättelsetjänster, samt för att försöka förvärra situationen i Hongkong:

Som jag skrev under gårdagen så har polis och myndigheter gjort sitt allra bästa för att stoppa alla former av protester denna helg. Förutom att arrestera minst åtta aktivister och förbjuda demonstrationer, har man även stängt av delar av stadens tunnelbana.

Detta verkar ha hjälpt föga, då tiotusentals av Hongkongs invånare redan under tidig eftermiddag kunde ses marschera i stadens centrala delar: