Skarpa skott och vattenkanoner när våldet återvänder till Hongkongs gator

Efter en tid av relativt lugn i Hongkong, så var våldet och sammandrabbningarna tillbaka med besked i helgen. Bland annat avfyrade polis sitt första skarpa skott, och använde för första gången vattenkanoner mot demonstranterna.

Samtidigt kan även ett alltmer aggressivt beteende från demonstranterna ses då flera attacker med påkar genomfördes mot polis, som också blev måltavlor för gatstenar och brandbomber.

Vidare fortsatte mindre sammandrabbningar mellan demonstranter och misstänkta triader. Grupper av demonstranter slog också sönder en del butiker som tros tillhöra personer med kopplingar till triader eller andra grupper med nära band till Kina.

Polis uppgav i dag att 86 personer arresterades under helgen, vilket är en av de högsta siffrorna sedan proteströrelsen tog fart i början av juni. Den yngsta demonstranten som arresterades denna helg var blott 12 år gammal. Femton poliser ska också ha skadats under helgen.

Situationen blir heller knappast mindre orolig av rykten som gör gällande att Kinas regim överväger att skicka militär eller paramilitär polis till Hongkong om situationen inte lugnar ner sig till början av september. Detta för att undvika negativa händelser eller ens negativ rapportering i samband med den viktiga 70-årsdagen av Folkrepubliken Kinas grundande 1 oktober 1949.

Och som flera analytiker och medier understryker, så är det inte mycket som tyder på att så kommer ske. Ingen dialog äger för tillfället rum, och Hongkongs alltmer ifrågasatta regeringschef Carrie Lam har inte setts till eller ens gjort något uttalande efter helgens våldsamheter.

Se nedan några videoklipp och foton som visar på allvaret och kaoset, följt av några länkar till viktiga artiklar för den som vill läsa mera.

Helgens våldsupptrappningar ska inte förringas. De kommer i ett skede då regimen i Peking blir alltmer otålig, och kan om inte annat kan provocera fram en ännu tuffare linje från Hongkongs polis, som nu alltså redan har avfyrat sitt första skarpa skott.

Saker och ting kan gå snabbt utom kontroll efter vad som skedde nu i helgen.

’Beijing sets early-Sept deadline to quell unrest’” (RTHK)
PLA Hong Kong garrison not ’strawmen’; Central govt could interfere: official” (Global Times)
Political heavyweights say Beijing has right to intervene to resolve crisis in Hong Kong” (South China Morning Post)
Hong Kong’s core industries hammered by anti-government protest crisis with deep drops in retail, tourism and stock market” (South China Morning Post)
China’s Hong Kong Dilemma” (The New Yorker)