Även Youtube raderar hundratals kinesiska konton efter propaganda om Hongkong

23 augusti, 2019

Tidigare i veckan skrev jag om hur Twitter och Facebook stängde ned närmare tusen konton eller sidor och inaktiverade ytterligare hundratusentals. Detta efter att Twitter kartlagt en propagandakampanj från Kina, med syfte att sprida desinformation om protesterna i Hongkong.

Under gårdagen gjorde Youtube likadant, och stängde ner inte mindre än 210 kanaler inblandade i en koordinerad kampanj mot Hongkongs demonstranter med stöd av kinesiska myndigheter:

YouTube has suspended scores of accounts alleged to be part of a Chinese government-backed campaign to influence opinion about unrest in Hong Kong, the video-sharing platform’s owner Google announced on Thursday.

The move follows similar measures announced by US social media platforms Facebook and Twitter earlier this week.

“As part of our ongoing efforts to combat coordinated influence operations, we disabled 210 channels on YouTube when we discovered channels in this network behaved in a coordinated manner while uploading videos related to the ongoing protests in Hong Kong,” Google said in a blog post.

Google sade även att upptäckten av dessa kanaler var identisk med de kinesiska aktiviteter som Twitter och Facebook agerade mot i veckan. Företaget sade även att dessa kanaler försökte dölja sin hemvist med hjälpa av Virtual Private Network (VPN) och andra metoder.

Som väntat så reagerade Kina starkt på att Twitter och Facebook tidigare i veckan raderade konton baserade i Kina som kablat ut den kinesiska regimens budskap om Hongkong, samt över det faktum att Twitter samtidigt införde ett förbud för annonsering för Kinas statliga medier.

Geng Shuang, talesman för Kinas utrikesministerium, sade vid en presskonferens att invånare och medier i Kina har all rätt att uttrycka sig gällande protesterna Hongkong.

Ett uttalande vars ironi har understrukits av många, då såväl Twitter som Facebook och Youtube är blockerade i Kina.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.