Upptrappning av handelskriget: Trump inför nya strafftullar på kinesiska varor

2 augusti, 2019

Denna vecka återupptog Kina och USA förhandlingarna kring det pågående handelskriget, i vad som av båda sidor beskrev som ”konstruktiva samtal” i Shanghai. Därför kom det för många som en överraskning när Donald Trump, via Twitter, över natten lokal meddelade en ytterligare höjning av tullarna på kinesiska importvaror.

Tullar på 10 procent ska från och med 1 september införas på importer från Kina värda 300 miljarder dollar, utöver de tullar på 25 procent som redan införts på importvaror värda 250 miljarder dollar årligen. Således kommer samtliga importer från Kina till USA snart vara belagda med strafftullar.

Enligt Trump beror de nya tullarna – som Bloomberg kallar ”den största eskaleringen hittills” av konflikten – på att Kina brutit mot en rad löften som man gett vid tidigare förhandlingar:

Enligt bland annat CNN är Trump dessutom inte främmande för att höja tullarna ännu mer framöver, ”långt bortom 25 procent”, om de båda sidorna inte kommer överens om en lösning på handelskriget.

South China Morning Post noterar vidare att Steve Mnuchin, som leder den amerikanska förhandlingsdelegationen, ville informera sin kinesiska motpart på förhand innan tullarna offentliggjordes. Det ville dock inte Trump, som annonserade ut de nya åtgärderna via Twitter medan Mnuchin och hans kollega Robert Lighthizer fortfarande befann sig i vita huset.

Tidningen citerar också Trump under gårdagen säga till reportrar att Mnuchin och Lighthizer ”inte kom tillbaka med någonting” från Shanghai, och strafftullarna därför införs under tiden som presidenten samtidigt uttrycker hopp om att fortsatta samtal ska kunna lösa konflikten.

Det finns också flera tecken på att åtgärderna kom som en total överraskning för Kina:

Kinesiska myndigheter har ännu inte kommit med någon motåtgärd, men kan så väntas göra under de kommande dagarna för att inte visa sig svaga.

Bland annat CNN noterar att dessa nya strafftullar kan komma att drabba amerikanska konsumenter i större utsträckning än tidigare, då de innefattar allt från skor och leksaker till smartphones och andra elektroniska konsumentprodukter.

Men då den amerikanska ekonomin går fortsatt starkt så tyder mycket på att Kina drabbas hårdare än USA av den pågående konflikten.

Detta syntes inte minst av en hel rad oroande ekonomiska faktorer – allt från tillväxt till skuldnivåer och förlorade arbetstillfällen då flera storföretag flyr landet – som jag för ett par veckor sedan sammanfattade här på InBeijing.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.