Barn separeras systematiskt från sina föräldrar i Xinjiang

Det senaste åren har en rad oroväckande rapporter kommit från Xinjiang, där över en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter tagits till politiska fångläger. I går kom en av de värsta, nämligen en rapport om hur barn systematiskt skiljs från sina föräldrar för att uppfostras av kinesiska myndigheter.

Det är forskaren Adrian Zenz som, i samarbete med BBC, genom såväl myndighetsdokument som 60 intervjuer har kartlagt hur barnen tas från sina föräldrar och sätts i särskilda skolor:

China is deliberately separating Muslim children from their families, faith and language in its far western region of Xinjiang, according to new research.

At the same time as hundreds of thousands of adults are being detained in giant camps, a rapid, large-scale campaign to build boarding schools is under way.

Based on publicly available documents, and backed up by dozens of interviews with family members overseas, the BBC has gathered some of the most comprehensive evidence to date about what is happening to children in the region.

Records show that in one township alone more than 400 children have lost not just one but both parents to some form of internment, either in the camps or in prison.

Enligt rapporten syftar detta till att radera den uiguriska identiteten hos barnen, som istället ska uppfostras att älska Kina och kommunistpartiet.

Då Xinjiang är stängt för journalister och forskare, har intervjuerna främst ägt rum i Turkiet, dit många uigurer flytt från repressionen i västra Kina.

Samtidigt som över en miljon etniska muslimer satts i politiska fångläger, visar officiella dokument som Zenz gått genom att antalet barn som tagits till så kallade dagis i Xinjiang ökade med en halv miljon bara under 2017. Muslimska barn står enligt dokumenten för 90 procent av denna ökning.

En stor del av dessa barn tas alltså till dessa ”dagis” efter att deras föräldrar tagits till politiska omskolningsläger. Där får de bland annat genomgå olika former av patriotisk utbildning, helt avskilda från övriga familjemedlemmar som inte ens vet vart barnen i fråga befinner sig.

Hela resultatet av Adrian Zenz forskning – 17 000 ord och 163 källhänvisningar – kan läsas i rapporten ”Break Their Roots: Evidence for China’s Parent-Child Separation Campaign in Xinjiang”, och är också länkat via hans Twitter enligt nedan:

BBC har också gjort en tio minuter lång film baserad på forskningen, inklusive intervjuer med kinesiska tjänstemän och imamer i Xinjiang. Något som alla med intresse av Kina, eller för den delen mänskliga rättigheter i allmänhet, bör ta tio minuter av sin tid att titta på.

Klicka på bilden för att komma till BBC:s film Xinjiang: China, where are my children?

Och samtidigt som detta elände utspelar sig så passade Gui Congyou, Kinas ambassadör i Sverige, på att blåljuga om situationen i Xinjiang under Almedalsveckan bland annat i en kontroversiell intervju med Expressen.