Veckans tweets om Kina (v. 26)

30 juni, 2019

Det har – i spåren av protesterna i Hongkong – varit en relativt lugn nyhetsvecka vad gäller Kina med omnejd. Icke desto mindre finns den rad intressanta artiklar och rapporter att ta del av.

Veckans viktigaste händelse skulle ha varit Xi Jinping och Donald Trumps samtal vid G20-mötet i Osaka. Men, som man kanska hade kunnat ana på förhand, så ledde detta endast till en slags urvattnad vapenvila, och det är svårt att se att mötet ska ha bringat de båda sidorna närmare ett avtal som bringar handelskriget de båda länderna emellan till ända.

Istället stal Donald Trump strålkastarljuset denna vecka, då han under sin redan planerade resa till Sydkorea även träffade Nordkoreas ledare Kim Jong Un och samtidigt blev första sittande amerikanska president att beträda nordkoreansk mark.

Det är ännu för tidigt att säga vad detta betyder. Träffen ser ut att ha ägt rum efter att Trump uttryckt sin önskan om detta på Twitter. Mötet kan antas irritera Kina av två anledningar; dels tar det uppmärksamheten från handelskriget och Xi Jinpings närvaro vid G20, dels visar det att USA inte är beroende av Kina för att bedriva diplomati med Nordkorea.

Veckans i särklass mest lästa och delade inlägg på InBeijing är ”Kinas storsatsar på Almedalen med hjälp av svensk pr-byrå”, som plockats upp av bland annat Göteborgs-Tidningen och diskuterats flitigt på sociala medier.

Inlägget skrevs efter tips från en läsare – stort tack för denna slags kontakt, vilket jag i likhet med all slags feedback värdesätter stort!

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.