Veckans tweets om Kina (v. 25)

Den senaste veckan har varit relativt lugn här på InBeijing på grund av resande; jag har på kort tid åkt från Taipei till Hamburg till Sverige till Sydkorea och är nu på väg tillbaka till Sverige igen. Har ändå följt med nyhetsflödet så gott det går på Twitter, och publicerar nedan som vanligt något drygt tiotal av veckans mest relevanta tweets om Kina med omnejd.

Mycket av diskussionen kretsar fortfarande kring Hongkong, där demonstranterna – i alla fall tillfälligt – fått myndigheterna att backa och lägga det planerade utlämningsavtalet på hyllan. Missa heller inte min långa artikel om detta i Expressen Kultur.

Uppgifter om polisvåld har kartlagts, samtidigt som Joshua Wong släppts ur fängelse och nya demonstrationer ägt rum utanför polisens högkvarter i Hongkong nu i veckan.

Vidare har ett nytt, skört hopp väckts i handelskriget mellan Kina och USA, då Donald Trump och Xi Jinping eventuellt snart kommer träffas i samband med G20-mötet i Osaka.

En del har också hänt vad gäller Sverige och Kina. Förutom svenska myndigheters rapport om mänskliga rättigheter, som jag skrev om tidigare i veckan, har rättegången mot den kinesiska tjänsteman som Kina vill ha utlämnad från Sverige inletts.

Mycket tyder nu på att så inte kommer ske, då mannen i fråga har släppts fri i väntan på dom. Något som med säkerhet ytterligare kommer öka spänningarna mellan Kina och Sverige.