Kina sågar svenska myndigheters rapport om mänskliga rättigheter

21 juni, 2019

Sveriges utrikesdepartement släppte i veckan en rapport med rubriken ”Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Kina”. Det handlar om en uppdatering om en rapport som med jämna mellanrum publiceras för att bedöma situationen angående ovanstående företeelser.

Rapporten, som är 27 sidor lång, talar klarspråk. Bland annat står att Kina är en enpartistat utan fria val där politisk opposition inte är tillåten. Det står att statsapparaten genomsyras av kommunistpartiet, samt att rättsväsendet också är underordnat partiet.

Texten framhåller också att situationen för muslimer i Xinjiang ”är mycket allvarlig och har försämrats sedan 2016”.

Generellt målas en mycket diger bild upp vad gäller rättigheter för bland annat migrantarbetare, kvinnor, etniska minoriteter, religiösa, homosexuella och civilsamhället. Demokrati, tortyr, censur och förtryck mot facklig organisering är andra ämnen som tas upp.

Utlåtandena är tydligen så negativa att rapporten har påkallat den kinesiska ambassadens uppmärksamhet. I ett pressmeddelande med rubriken ”Chinese Embassy Spokesperson’s Remarks on the So-called ’Human Rights Report on China’ Issued by the Swedish Government”, sågar ambassaden rapporten vid fotknölarna.

Uttalandet på hemsidan använder sig av bekant retorik. Rapporten sägs vara vinklad, anklagelserna falska och grundlösa. Ambassaden skriver bland annat följande:

Some forces and people in Sweden, out of their hidden political agenda, deliberately manipulate the idea of “human rights”, distort right and wrong, instigate confrontation, and even whitewash and cover up criminals. Posturing as a “lecturer” and “moral police” that are ignorant and arrogant, they never point the flashlight to themselves, despite being riddled with problems themselves. They divide and sabotage the pursuit of human rights. We urge the Swedish side to refrain from acting like a “lecturer” that is ignorant and arrogant, and stop pointing fingers and interfering in China’s internal affairs.

Vad är då det mest ironiska i hela denna affär? Jo, att Kina sågar en rapport från svenska myndigheter, med argumentet att Sverige inte ska lägga sig Kinas interna politiska angelägenheter…

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.