Ny siffra: 1,5 miljon muslimer i Kinas politiska fångläger

Jag har tidigare flera gånger skrivit om de politiska fångläger för etniska muslimska minoriteter som upprättats i den kinesiska regionen Xinjiang under de senaste dryga två åren.

Antalet muslimer som utan föregående rättsprocess förts till dessa läger är svårt att bedöma, eftersom området är nästintill helt isolerat från omvärlden. Adrian Zenz, forskare vid European School of Culture and Theology i Tyskland, var en av de första att våren 2018 göra en kvalificerad bedömning på ”mellan hundratusentals och en miljon” individer.

Zenz, som är en av de ledande auktoriteterna på området, kom nu i veckan med en ny uppskattning efter att ha fortsatt studerat bland annat säkerhetsutgifter och satellitbilder. Enligt Zenz är det nu ”upp till 1,5 miljon” etniska minoriteter som sitter eller har suttit i det fortfarande växande lägersystemet i Xinjiang.

Bland annat Reuters citerar Zenz, som understryker att det därmed handlar om en av sex uigurer och andra muslimska minoriteter som bor i området:

Adrian Zenz, an independent German researcher, said that his new estimate was based on satellite images, public spending on detention facilities and witness accounts of overcrowded facilities and missing family members.

“Although it is speculative it seems appropriate to estimate that up to 1.5 million ethnic minorities – equivalent to just under 1 in 6 adult members of a predominantly Muslim minority group in Xinjiang – are or have been interned in any of these detention, internment and re-education facilities, excluding formal prisons,” Zenz said at an event organized by the U.S. mission in Geneva, home of United Nations human rights bodies.

“The Chinese state’s present attempt to eradicate independent and free expressions of the distinct ethnic and religious identities in Xinjiang is nothing less than a systematic campaign of cultural genocide and should be treated as such,” Zenz added.

När det under fjolåret inte längre blev möjligt att förneka lägrens existens, har man från kinesiskt på senare tid istället försökt rättfärdiga dess existens. Tidigare i veckan jämförde ordföranden för Xinjiangs lokala myndigheter lägren med ”internatskolor”.

Kinesiska myndigheter har under de senaste månaderna även bjudit utländska diplomater på turer till ett slags ”mönsterläger” där fångarna tvingas framhålla sin tacksamhet gentemot kommunistpartiet.

Det finns också vissa tecken på att kritiken mot dessa politiska fångläger tilltar. Som Reuters rapporterar så sade USA:s utrikesdepartement i onsdags – i en oblyg referens till nazisternas koncentrationsläger – att en förföljelse likt den som nu pågår mot Kinas muslimer ”inte har setts sedan 1930-talet”.

Via sin Twitter uppmärksammar Adrian Zenz även hur Storbritannien och Tyskland nu i veckan stämde in i kritiken under det FN-event där Zenz själv talade om situationen i Xinjiang tillsammans med bland annat fångar som tidigare suttit i lägret:

Att Kina fortfarande expanderar dessa politiska fångläger dit personer tas utan föregående rättegång endast på grund av sin etnicitet är givetvis mycket oroande.

Likaledes är det något som politiker, diplomater, akademiker, organisationer och affärsmän måste ta upp så ofta som möjligt i sin kontakt med kinesiska tjänstemän.

Dels för att sova gott på kvällen, och dels för att inte hamna på fel sida av historien nu då den kinesiska regimens förtryck mot den egna befolkningen når nya höjder.