Längsta rapporten hittills om inlåsningen av en miljon muslimer i Xinjiang

Rapporterna om lägersystemet för ”politisk omskolning” för muslimer i västra Kina duggar nu allt tätare. Som jag skrivit tidigare så sitter omkring en miljon muslimer i provinsen Xinjiang nu i dessa politiska fångläger, dit de tagits utan någon som helst föregående juridisk process.

Under gårdagen släppte Human Rights Watch den längsta rapporten hittills om situationen i Xinjiang, i form av en 117 sidor lång rapport vid namn “‘Eradicating Ideological Viruses’: China’s Campaign of Repression Against Xinjiang’s Muslims”.

Rapporten innehåller intervjuer med hela 58 personer som tidigare bott i Xinjiang. Av dessa har fem stycken tidigare suttit i läger för politisk omskolning, och 38 personer har släktingar som hamnat där. Nitton av de intervjuade personerna har flyttat från Xinjiang under de senaste arton månaderna.

Till rapporten hör också en video, inklusive klipp från några av de genomförda intervjuerna:

Rapporten finns att tillgå i sin helhet gratis via nätet, och sammanfattas även av Human Rights Watch i en kortare text för den som inte orkar ta sig genom hela luntan.

Sammanfattningen innehåller också några utvalda vittnesmål som förekommer i rapporten:

Nobody can move because they watch you through the video cameras, and after a while a voice came from the speakers telling you that now you can relax for a few minutes. That voice also tells you off for moving…we were watched, even in the toilet. In political education camp, we were always under stress.

–Rustam, a former detainee who spent months in political education camps, May 2018

I resisted their measures…They put me in a small solitary confinement cell…In a space of about 2×2 meters I was not given any food or drink, my hands were handcuffed in the back, and I had to stand for 24 hours without sleep.

–Nur, a former detainee in a political education camp, March 2018

Tidigare i veckan skrev jag här på InBeijing om en uigurisk familj om fyra som håller på att utvisas från Sverige till Xinjiang, där fångläger eller värre med största sannolikhet väntar dem.

Passande nog så avslutar Human Rights Watch sin rapport med en rad rekommendationer, bland annat till utländska regeringar gällande asylsökande uigurer. Bland dessa märks:

* Do not forcibly return ethnic Uyghurs, Kazakhs, or other Turkic Muslims to China without providing a full and fair individualized examination of their risk of being persecuted, tortured, or ill-treated in China;

(…)

* Expedite asylum claims to Turkic Muslims at risk of being forcibly returned to China;

Human Rights Watch uppmanar alltså myndigheter världen över att inte utvisa uigurer till Kina, samt att underlätta för deras asylansökningar. Med andra ord precis tvärtemot hur svenska myndigheter agerar mot denna familj.

InBeijing kommer givetvis följa utvecklingen av detta fall.

Vidare uppmärksammades situationen i Xinjiang även i New York Times under gårdagen, där artikeln ”China Is Detaining Muslims in Vast Numbers. The Goal: ‘Transformation.’” hamnade på papperstidningens framsida.

Även i denna långa artikeln finns vittnesmål från tidigare lägerfångar, bland annat:

Nearly every morning, Mr. Muhemet recalled, he and dozens of others — college graduates, businessmen, farmers — were told to run around an assembly ground. Impatient guards sometimes slapped and shoved the older, slower inmates, he said.

Then they were made to sing rousing patriotic hymns in Chinese, such as “Without the Communist Party, There Would Be No New China.” Those who could not remember the words were denied breakfast, and they all learned the words quickly.

Likheterna med det lägersystem som växte fram i Centraleuropa under 1930-talet blir alltmer slående. Reaktionerna från omvärlden är dock långtifrån lika starka.