Intervju med mig i Asienpodden

Nu i veckan intervjuades jag i en ny podcast vid namn Asienpodden, som görs av journalisterna Axel Kronholm och Vilhelm Stokstad. Min intervju utgör det fjärde avsnittet, och handlar föga förvånande om Kina.

Som bekant så pågår ju nu den nationella folkkongressens årliga sammanträde i Kina, och det är i den som vårt samtal tar sin utgångspunkt. Eller rättare sagt i en propagandalåt med tillhörande musikvideo som nyhetsbyrån Xinhua till kongressens ära har producerat tillsammans med rapparen Su Hua.

I denna musikvideo framhäver Su Hua alla de ekonomiska och andra framgångar som Kina har uppnått under de senaste årtiondena. Men vem riktar sig videon egentligen till, och hur väl stämmer texten?

Under knappt 40 minuter försöker vi komma fram till detta genom att diskutera propaganda, politik, miljö, demografi, fattigdomsbekämpning och mycket mer.

Hela avsnittet kan åtnjutas via exempelvis Spotify, eller genom den infogade spelaren här nedan: