Hur mycket visste UD om svenska ambassadörens möte med Angela Gui?

19 februari, 2019

De senaste dagarna har en rad nya uppgifter kommit fram angående det hemliga och hotfulla möte med kinesiska affärsmän som Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Kina, lurade in Angela Gui i förra månaden.

De så kallade affärsmännen hotade Angela att sluta tala om sin far Gui Minhai med media, eller så skulle hon riskera att aldrig mer få se honom. Allt medan ambassadör Lindstedt satt bredvid och nickandes försökte övertyga Angela att gå med på männens ”plan”.

En av huvudpunkterna för diskussion har varit om och i så fall hur mycket svenska Utrikesdepartementet i själva verket kände till detta möte. Detta särskilt som UD har lämnat motstridiga uppgifter i ämnet.

Till en början sade nämligen UD att ingen på departementet kände till att Lindstedt hade arrangerat ett möte mellan Angela Gui och kinesiska affärsmän som representerade Kinas ambassadör i Sverige. Under helgen ändrade dock UD sin version av berättelsen, och menade nu istället att ”ingen av de som arbetat med fallet [med Gui Minhai] känt till mötet”, vad det nu ska betyda.

Dessförinnan hade SVT också begärt ut ambassadör Lindstedts mailkonversation med UD, eftersom detta är offentliga handlingar. Sveriges ambassad i Peking maskerade dock innehållet i fyra av mailen. Man hänvisade till sekretess och till att innehållet potentiellt kan skada förhållandet mellan Sverige och Kina.

Vidare har också flera andra personer som närvarade vid mötet intervjuats. SVT talade med Torbjörn Lodén, professor i Sinologi, som var på mötet i ett par timmar och talade med en affärsman vid namn Kevin Liu. Denne Kevin Liu var enligt Lodén mest intresserad av att berätta om sina framgångar, och hade enligt uppgift en stående svit på hotell Sheraton i Stockholm där sammankomsten ägde rum.

Enligt Lodén så kände Kevin Liu och Anna Lindstedt varandra sedan en tid tillbaka. Det var också Kevin Liu som försökte övertala Angela Gui att hålla tyst. Här kan han ses på bild tillsammans med Lindstedt och den kinesiska ambassadören i Sverige.

Vidare talar Sveriges Radio med Cecilia Lindqvist, erfaren kinakännare som också närvarade, men lämnade mötet då Kevin Liu under eftermiddagen började beställa in champagne och annan sprit till alla de gäster som närvarade.

”Jag fick en känsla av att detta definitivt inte var något som jag skulle vilja bli indragen i”, sade Lindqvist angående mötet i allmänhet och ett förslag rörande en konsert med nyckelharpa i synnerhet, som Kevin Liu ville att de båda skulle samarbeta med.

Sveriges Radio har också intervjuat självaste Kevin Liu, som mycket hellre vill tala musik och kultur än politik. Han säger sig dock vara väl bekant med ambassadör Lindstedt, men framhäver sedan att frågan är känsligt och försöker byta samtalsämne innan han lägger på luren.

Det möte som ägde rum mellan Angela Gui och de båda affärsmännen var alltså en del av ett större möte, där flera representanter från såväl Kina som Sverige var närvarande, inom både politik och näringsliv och kultur.

Det är därför berättigat att ställa frågan: Kan det verkligen vara så att utrikesminister Margot Wallström eller andra höga chefer på UD inte kände till att ambassadör Lindstedt rest från Peking till Stockholm??

Oavsett vilket, så underströk moderaternas partiledare Ulf Kristersson i SVT Agenda i söndags att det ändå är en skandal. Kände UD till mötet är det illa; kände de inte till det så visar situationen på att man saknar dialog eller insyn med och i sina ambassadörers arbete.

Kristersson understryker vidare vikten av transparens samt att UD lägger alla kort på bordet. Men ändå är det locket på som gäller.

Moderaternas utrikespolitiske talman Hans Wallmark upprepar Kristerssons ord enligt en artikel i Aftonbladet. I samma text återupprepar även Margot Wallström sitt beslut att inte kommentera fallet med hänvisning till utredningssekretess.

Samtidigt har UD pausat sin utredning av ambassadör Lindstedt. Istället har SÄPO påbörjat ett förundersökning om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, som kan resultera i fängelse för Lindström.

De senaste dagarnas utveckling har på många vis resulterat i fler frågor än den svarat på, och det kommer garanterat finnas anledning att återkomma till ämnet under den närmaste framtiden.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.