Kinas ambassad hotar Angela Gui, och Sveriges ambassadör lämnar sitt uppdrag i Peking

Detta är första uppdateringen av InBeijing efter en vecka på resande fot utan dator. Som vanligt så har det varit relativ nyhetstorka i Kina under det kinesiska nyåret; men samtidigt har det hänt en hel del i Sverige som rör fallet Gui Minhai.

För en knapp vecka sedan avslöjade Angela Gui i en intervju med Svenska Dagbladet att flera män som sade sig representera Gui Congyou, Kinas ambassadör i Stockholm, i slutet av januari sökte upp henne för ett hemligt möte.

Männen sade sig ha fått information direkt från ambassadören genom samtal med honom, och backade upp sin position genom att visa bilder från ambassaden.

Vidare berättade männen för Angela Gui att Gui Minhai kan komma att släppas efter att hans fall prövats i domstol, samt lovade henne att ordna ett visum så att Angela kan åka till Kina för att hälsa på sin far.

Motkravet för detta var att Angela skulle upphöra att tala om sin fars fall, och också se till att andra medier slutade uppmärksamma fallet. Om hon inte gick med på detta, hotade männen, så skulle Angela aldrig få se sin far igen.

Det handlar alltså om klassiska gangstermetoder. Från sin bas i Stockholm skickar ambassadören ut mellanhänder för att med morot och piska försöka tysta familjemedlemmar till en svensk medborgare som hållits fängslad i Kina i över 1 200 dagar utan rättegång.

Angela är dock klok nog att förstå att man vare sig bör eller kan förhandla på detta vis med diktaturer. I intervjun med Svenska Dagbladet säger hon – sannolikt helt korrekt – att kinesiska myndigheter bara vill att hon ska vara tyst så att de har fria händer att behandla hennes far som de vill:

– Nej, jag övervägde ett tag, men kände snart att det är helt bisarrt. De förväntar sig att jag ska gå med på ett tystnadslöfte i utbyte mot ett visum och ett godtyckligt löfte att chanserna blir bättre för att min far ska släppas fri. Jag är besviken på att de tar till en sådan här taktik och har svårt att förstå att de verkligen tror att jag är så dum, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt för mig att helhjärtat markera mot det här. De ska inte lyckas tysta sina åsiktsmotståndare. När det gäller Kina finns ju heller aldrig några garantier att de infriar löftet om en mildare dom eller ett frisläppande.

Angela framhåller mycket riktigt att kinesiska myndigheter tydligen till varje pris vill undvika medial uppmärksamhet kring hennes fars fall. Hon uttrycker sin förhoppning om att detta inte kommer lyckas, samt om att mediebevakningen kring Gui Minhai ska fortsätta.

Ändå har uppmärksamheten kring dessa gangstermetoder varit ofattbart liten. En snabb sökning ger vid handen att endast någon handfull svenska medier har uppmärksammat hur ambassaden via ombud hotad att Angela aldrig mer ska få se sin far om hon inte håller tyst, och då oftast endast genom korta notiser från TT. Också Utrikesdepartementet har – sin vana trogen – varit helt tyst.

Stanna upp ett tag och ponera att det hade varit Ryssland som hållit en svensk författare fängslad i 1 200 dagar. Tänk er sedan att den ryska ambassadören skickar ut hantlangare för att skrämma författarens familjemedlemmar till tystnad, dessutom på svensk mark! Vilka rubriker det hade blivit..

Från kinesiskt håll förnekar man föga förvånande att ovanstående möte har ägt rum. Den kinesiska ambassaden uppmanar istället via ett argt pressmeddelande Angela och andra att sluta försöka dra till sig publicitet för egen vinning(!):

The Embassy of the People’s Republic of China in Sweden would like to solemnly state that the Chinese side has never authorized and will not authorize anyone to engage with Gui Minhai’s daughter. The Chinese side handles the Gui Minhai case in accordance with law and legal procedure. China is a country of rule of law, and the result of the Gui Minhai case is to be decided by China’s law, instead of the so-called “China’s representative” claimed by Gui Minhai’s daughter or the press. We hope that some people will not try to gain publicity for themselves by making up a so-called “China’s representative”.

Samtidigt meddelade regeringen kort via sin hemsida i mitten av januari att Anna Lindstedt, Sveriges ambassadör i Peking, kommer lämna Kina i mars i år efter knappt två och ett halvt år på posten.

Det är oklart varför, men flera personer jag talat med menar att tiden i Peking varit tuff för henne. Lindstedts nya position – samordnare av Sveriges internationella arbete med Agenda 2030 – är heller inte lika prestigefylld som ambassadörsposten i Peking.

Det är i dagsläget oklart vem som kommer bli Sveriges nya ambassadör i Kina.

Förra söndagen uppmärksammade SVT Agenda också fallet Gui Minhai, samt företeelser som spionanklagelser mot företaget Huawei och framtvingade erkännanden på kinesisk tv.

Detta görs bland annat genom en intervju med Kinas ambassadör Gui Congyou, som det finns ett och annat att säga om. Medverkar i programmet gör även Peter Dahlin och Jerker Hellström.

Inslaget i Agenda kan ses här via SVT Play, från och med minut 16.

Här diskuterar SVT kring beslutet att intervjua Gui Congyou, och redogör för hur intervjun utfördes.