Turkiet kallar Kinas behandling av muslimer ”skam för mänskligheten” och kräver att ”koncentrationsläger” stängs

Under gårdagen gjorde turkiska myndigheter ett av de hårdaste uttalandena hittills angående förföljelsen av muslimer i Kina, och definitivt det hårdaste från ett annat muslimskt land.

Turkiets utrikesministerium skrädde inte med orden när det kallade behandlingen av muslimer i regionen Xinjiang ”en skam för mänskligheten”.

Vidare krävde utrikesministeriets talesman att Kina ska ”stänga koncentrationslägren” där cirka en miljon muslimer just nu hålls inspärrade, med hänvisning till vad kinesiska myndigheter envist kallar ”omskolningsläger” där uigurer och andra etniska minoriteter påstås få gratis yrkesutbildning.

Bland annat BBC citerar Turkiets utrikesministerium:

In a statement issued on Saturday, foreign ministry spokesman Hami Aksoy said: ”It is no longer a secret that more than a million Uighur Turks exposed to arbitrary arrests are subjected to torture and political brainwashing” in prisons, adding that those not detained were ”under great pressure”.

”The reintroduction of concentration camps in the 21st century and the systematic assimilation policy of Chinese authorities against the Uighur Turks is a great embarrassment for humanity,” Mr Aksoy said.

Turkiets markering kommer efter att den i Turkiet mycket populära musikern Abdurehim Heyit rapporteras död. Heyit satt frihetsberövad i Xinjiang, och dog enligt Turkiets utrikesministerium efter att han utsatts för ”tortyr” i ett av regionens ”koncentrationsläger”.

Jag har tidigare flera gånger – här på InBeijing och i svenska medier – skrivit om hur Kina med början våren 2017 har spärrat in över en miljon muslimer i politiska läger utan föregående rättsprocess.

I dessa läger har fångarna sedan bland annat tvingats avsäga sig sin tro, tacka kommunistpartiet och hylla president Xi Jinping. De som vägrat har straffats med allt från att tvingas äta fläsk och dricka alkohol, till isoleringsceller eller ren fysisk tortyr. Flera dödsfall har rapporterats från lägren.

Trots att förföljelsens omfattning blev känd under 2018, har reaktionen från omvärlden varit relativt tafatt. Detta gäller i synnerhet reaktionen från den islamiska världen, vilket jag uppmärksammade här på InBeijing i november i artikeln ”Världens muslimska länder ignorerar förtrycket mot Kinas muslimer”.

Där konstaterade jag att många muslimska länder är så ekonomiskt beroende av Kina att de valt att hålla tyst. Samtidigt gör många islamiska regimer inte särskilt bra ifrån sig själva vad gäller mänskliga rättigheter, och är därför försiktiga med uttalanden om situationen i andra länder.

Samtidigt har det blivit svårare för myndigheterna i många muslimska länder att hålla tand för tunga, då förföljelsen i Xinjiang blivit allt mer påtaglig och dessutom drabbat många utländska medborgare.

När nu Turkiet har tagit bladet från munnen på allvar, återstår det att se om fler muslimska länder följer efter. Då kan Kina inte längre hävda att kritiken mot dess fångläger i Xinjiang endast kommer från ett fåtal västerländska nationer.

Det ska också bli intressant att följa hur Kina reagerar på Turkiets uttalanden. Vänta er inga silkesvantar, utan snarare tuff retorik och ekonomisk vedergällning.

RELATERAD LÄSNING:

Turkey demands China close camps after reports of musician’s death” (BBC)
China’s treatment of Uighurs is ’embarrassment for humanity’, says Turkey” (The Guardian)
’Shame for humanity’: Turkey urges China to close Uighur camps” (Al-jazeera)
Turkey condemns China’s treatment of Uygurs as ‘embarrassment for humanity’” (South China Morning Post)