Familjer hindras från att besöka utländska fångar som vansköts i Kina

I tider när allt fler utlänningar fängslas i Kina så är det relevant att veta hur de kan bli behandlade under sin fångenskap, i synnerhet som svenska förläggaren Gui Minhai har varit frihetsberövad i 1 200 dagar.

Ett fall som påminner mycket om Gui Minhai är taiwanesiska aktivisten Lee Ming-cheh, som spårlöst försvann från flygplatsen i Macao i mars 2017. Till skillnad från Gui Minhai så har dock en rättegång mot Lee ägt rum, nämligen i november 2017 då han dömdes till fem års fängelse för ”försök till omstörtande verksamhet”.

Till att börja så hindrades hans fru Lee Ching-yu flera gånger från att besöka sin make under häktningstiden och rättegången, bland annat genom att hon fått sitt visum nekat.

Nu i veckan skriver bland annat South China Morning Post hur Lee nyligen fått ett nytt förbud på tre månader, under vilka hon inte får besöka sin make. Anledning? Hon har kritiserat hans förhållanden i fångenskap:

After visiting him in jail, Lee Ching-yu publicly criticised prison conditions last month saying her husband had lost weight because food was often rotten, that he was denied warm clothing and had to work over 10 hours daily.

On Tuesday she said she had since been temporarily banned from seeing her husband because of the criticism, citing a notice from prison authorities who accused her of a “serious distortion of the facts”.

Enligt Lee Ching-yu hade hennes make uppmuntrat henne att berätta för alla om de dålig villkor han får utstå i fångenskapen. När så sedan sker, så svarar kinesiska myndigheter alltså med att införa besöksförbud.

Det är alltså värt att notera hur utländska fångar i Kina är helt utelämnade åt myndigheternas nåder, då internationella avtal och regler inte spelar någon roll.

Amnesty International understryker vidare att ett besöksförbud ökar risken för att Lee nu ska behandlas ännu sämre eller torteras. Risken för isolering vid kritik är alltså vad som väntar anhöriga till svenskar eller andra utlänningar som hamnar i kinesisk fångenskap.

För en närmare förklaring om den tortyr som kan äga rum under själva fångenskapen, läs artikeln ”Brittisk medborgare talar ut om sina 23 månader i kinesiskt fängelse” här på InBeijing.

Där berättar jag detaljerat om hur britten Peter Humphrey höll på att mista livet under sina 23 månader i kinesiskt fängelse, på grund av fruktansvärda förhållanden och utebliven medicinsk hjälp.

För den som vill veta mer om fallet Lee Ming-che, se artikeln ”Kina dömer kidnappad taiwanesisk aktivist till fem års fängelse”.