Australiensisk författare försvinner i Kina i fall identiskt med Gui Minhai

Ett flertal medier har det senaste dygnet uppmärksammat hur författaren och tillika australiensiska medborgaren Yang Hengjun nyligen försvann, kort efter att han landat på flygplatsen i Guangzhou tillsammans med fru och dotter.

Sydney Morning Herald rapporterar att kinesiska myndigheter under gårdagen informerade Australiens ambassad i Peking att de arresterat Yang. En arrestering som enligt tidningen ska ha utförts av ett tiotal säkerhetsagenter.

Yang Hengjun arbetade tidigare som kinesisk diplomat, men flyttade sedan till Australien där han blev medborgare 2002. Sedan dess har han skrivit en rad böcker vars innehåll irriterat regimen i Peking, och även varit en uttalad supporter av politiska reformer och demokratisering i Kina.

Flera av Yangs vänner avrådde honom från att åka till Kina innan avresan 18 januari, med tanke på det ökade antalet arresteringar av utländska medborgare på senare tid. Arresteringen skedde när familjen var i färd med att byta flyg till Shanghai.

Även hustru och dotter greps men ska ha släppts omgående. De har sedan incidenten dock inte haft möjlighet att kommunicera med Yang, och inte heller har australiensiska diplomater tillåtits besöka honom.

Sydney Morning Herald noterar även att snabbheten med vilken Yang arresterades efter att han landat, indikerar att Yangs namn stått på en lista över personer som ska gripas om det sätter sin fot i Kina.

Samtidigt framhåller New York Times hur Yang på senare tid undvikit såväl intervjuer i media som att öppet motsätta sig kommunistpartiet. Kanske var detta anledningen att Yang trodde sig säkert kunna besöka Kina, något som i vilket fall alltså visade sig vara helt fel.

Under de två senaste åren har Yang Hengjun varit bosatt i New York, där han i egenskap av gästforskare undervisat vid Columbia University.

Fallet Yang Hengjun kommer vara oerhört viktigt i en tid då Kinas relationer med Australien – och flera andra länder – försämrats betydligt på grund av godtyckliga arresteringar av utländska medborgare.

Tidigare i veckan publicerades ett öppet brev där över 100 akademiker och tidigare diplomater uppmanar Kina att släpa de två kanadensiska medborgare som nyligen arresterats i en hämndaktion relaterat till telekombolaget Huawei. Flera svenska finns med bland de som skrivit under brevet.

Denna oroväckande trend innebär också en möjlighet för svenska myndigheter att göra gemensam sak med Australien, Kanada och andra på den växande listan över länder vars medborgare har börjat försvinna i Kina, för att kräva att Gui Minhai ska friges.

UPPDATERING:

Australiens försvarsminister har under dagen bekräftat att Yang Hengjun hålls i så kallad ”residential surveillance at a designated location” (RSDL).

Detta är en ny form av frihetsberövande som infördes i kinesisk lag nyligen, just för att under längre tidsperioder kunna hålla individer som inte gjort sig uppenbart skyldiga till något brott. Sedan 2013 har hundratals personer – inklusive Gui Minhai – hållits i RSDL, vilket innebär att de utan någon som helst rättslig process kan låsas in i sex månader utan kontakt med vare sig familj eller advokat.

I man 2017 skrev jag en utförlig beskrivning av RSDL – samt hur denna form av arrestering bryter mot international lag – för Taiwan Sentinel med rubriken ”New Type of Detention Marks China’s Intensifying Crackdown on Civil Society”.