Nya attacker från Kinas ambassad, och ny manifestation för Gui Minhai

Kinas ambassad fortsätter att via sin hemsida inte bara förvränga möten med svenska politiker, utan också attackera individer som uttalar sig om Gui Minhai.

Senast för bara två dagar sedan var det skribenten och debattören Kurdo Baksi som hängdes ut i ett pressmeddelande på ambassadens hemsida, där han bland annat anklagades för att leda de så kallade ”anti-kinesiska styrkorna” i Sverige.

Se ett utdrag från pressmeddelandet nedan, som kan läsas i sin helhet via den kinesiska ambassadens hemsida:

Kurdo Baksi, a man who runs at the front of the anti-China forces in Sweden, is in the habit of calling black white on the case of Gui Minhai. By arbitrarily making up rumors and lies, Kurdo Baksi painted Gui Minhai, a person who has committed serious crimes in both China and Sweden, as a “human rights activist”. On 18 January in the Culture edition of Svenska Dagbladet (SvD), Kurdo Baksi resumed his old tricks of distorting and fabricating facts, falsely alleging that Gui Minhai was “kidnapped” , “forced to make a confession on TV”, “denied a lawyer and a trial”, and “detained in a underground prison somewhere in China”. He went on to unscrupulously instigate confrontation between Sweden and China, attempting to undermine the relations between the two countries.

(…)

China is an independent sovereign state. It is no longer the country back in the second half of the 19th century that was bullied and dictated by Western powers. We are willing to develop ties with all other countries on the basis of equality and mutual respect. We will not act provocatively, but will not hide from provocations either, let alone accept being bullied or extorted by any country or anti-China forces. Sweden is the first Western country to establish diplomatic ties with China. We are confident that the friendship between our two peoples and the bilateral relations will not be dictated or ruined by the likes of Kurdo Baksi.

Reaktionen kom efter att Svenska Dagbladet publicerat en text av Baksi med rubriken ”Svensk diplomati förlänger Gui Minhais ofrihet”. Det är samtidigt positivt att se att det svenska civilsamhället reagerat kraftigt på ambassadens attack.

Sveriges Författarförbund gick genast ut och fördömde Kinas angrepp mot Baksi. ”Förbundet och dess mer än 3000 medlemmar ställer sig inte bara bakom utan sida vid sida med Kurdo Baksi i hans arbete med att få hem den svenska medborgaren Gui Minhai”, säger Sveriges Författarförbund i ett pressmeddelande undertecknat av såväl ordförande Grethe Rottböll som vice ordförande Patrik Lundberg.

Förbundet kallar vidare ambassadens anklagelser för allvarliga utan förankring i verkligheten, och framhåller att Baksis röst under inga omständigheter får tystas.

Attacken uppmärksammas vidare av Expressen, Dagens Nyheter, SVT, Svenska Dagbladet och Journalisten.

SVT intervjuar dessutom Kurdo Baksi, som vill att utrikesminister Margot Wallström ska fördöma Kinas ambassad. ”De kan inte behandla en svensk opinionsbildare på det här sättet. De anklagar alltså mig för att förstöra Sveriges relation med Kina och då måste Sverige stå bakom mig”, säger Kurdo Baksi till SVT.

Det är värt att notera att Margot Wallström under gårdagen utsågs till utrikesminister för ännu en mandatperiod. Kommer hon nu agera mer beslutsamt för att få hem Gui Minhai, eller kommer fokus liksom tidigare ligga på tyst diplomati?

Vi fick under gårdagen även en ny kulturminister i Amanda Lind (MP). Kommer hon ha mod och engagemang nog för att uttala sig om faktumet att Kina fängslar en svensk förläggare, eller kommer hon hantera Gui Minhai med samma öronbedövande tystnad som föregångare Alice Bah Kuhnke?

Oavsett vilket så finns det redan nästa vecka en möjlighet att visa Kinas ambassad att Sverige vare sig glömt har glömt bort fallet Gui Minhai, eller accepterar attackerna mot det svenska civilsamhället.

Onsdagen 30 januari hålls nämligen en stödmanifestation för Gui Minhai i foajén vid ABF Stockholm på Sveavägen 41, med anledning att Gui Minhai då hållits fängslad i 1 200 dagar.

Bland de medverkande talarna finns Björn Wiman (Dagens Nyheters kulturchef), Grethe Rottböll (Sveriges Författarförbunds ordförande), Jonas Nordling (Sveriges Journalistförbunds ordförande), Helena Giertta (Journalistens chefredaktör) och Torbjörn Lodén (Sinolog).

Medverkar gör även Kurdo Baksi som anordnar själva manifestationen med stöd av Sveriges Författarförbund, Sveriges Journalistförbund, Svenska Förläggareföreningen och ABF Stockholm.

Alla som har möjlighet, ta er alltså till Sveavägen 41 nästa onsdag under lunchtid. Det är på många vis nu viktigare än någonsin att stå upp mot kinesiska myndigheter genom att visa hur fallet Gui Minhai inte har fallit i glömska.