Kanadensisk man döms till döden i Kina i hastig omprövning av tidigare dom

En kanadensisk man vid namn Robert Lloyd Schellenberg dömdes i dag till döden av kinesisk domstol för drogsmuggling

Men som flera medier och analytiker påpekar efter dagens dom, så tyder mycket på att dödsstraffet är politiskt och ett steg i ledet att straffa Kanada efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou förra månaden arresterades på Vancouvers flygplats.

Schellenberg har varit i kinesisk fångenskap sedan 2014, då hans försök att smuggla droger från Kina till Australien avslöjades. Något han tidigare i år dömdes han till femton års fängelse för.

Men i december – efter att Meng arresterats i Kanada – bestämde sig åklagarna för att överklaga med argumentet att straffet inte var hårt nog. Det gick sedan fort innan domstolen skärpte straffet till döden.

I artikeln ”China sentences Canadian man to death in drug case linked to Huawei row” påpekar Washington Post att fallet väckt stor uppmärksamhet även hos Kanadas president:

The case has been condemned by Western legal experts and Schellenberg’s relatives, who say China is using Schellenberg as a bargaining chip in its efforts to free a top technology executive whose detention in Canada infuriated the Chinese government.

Canadian Prime Minister Justin Trudeau on Monday made his strongest-yet comment on the matter, expressing “extreme concern” over the case.

“It is of extreme concern to us as a government — as it should be to all our international friends and allies — that China has chosen to begin to arbitrarily apply a death penalty,” he told reporters in Ottawa.

Schellenbergs fall uppmärksammades knappt alls när den första domen på femton års fängelse föll. Men Washington Post understryker hur kinesiska myndigheter i december bjöd in utländsk media att närvara vid Schellenbergs rättegång; något som är extremt ovanligt i Kina.

Detta sågs i sin tur av många som ett tecken på att Kina ville dra så mycket uppmärksamhet till fallet som möjligt, i syfte att använda Schellenberg som en bricka i spelet att få Kanada att släppa Meng Wanzhou.

Som jag skrev närmare om här på InBeijing i mitten av december, så kidnappade Kina två kanadensiska medborgare i vad som framstod som hämndaktioner för Meng Wanzhous arrestering. Men att döma ytterligare en kanadensare till döden i en hastigt sammansatt rättegång utgör givetvis ännu en nivå i det diplomatiska spelet länderna emellan.

Mycket tyder också på tveksamheter i förfarandet av själva rättegången. Shanghaiist sammanfattar:

According to Globe and Mail Beijing correspondent Nathan VanderKlippe, Schellenberg and his lawyers were frequently interrupted by a prosecutor and the chief judge at the trial as they attempted to argue that Schellenberg was nothing more than a normal tourist who had accidentally got himself caught up in a cross-border drug smuggling conspiracy because of a man who he thought was his translator.

However, prosecutors argued that Schellenberg was the mastermind and the translator only a pawn, presenting phone and banking records to back up this assertion.

It took the court only an hour to arrive at a verdict and sentencing.

Det tog alltså bara en timme för domstolen att dela ut dödsstraffet.

Vidare intervjuas Sophie Richardsson från Human Rights Watch av The Guardian, och efterlyser en förklaring av varför detta fall som involverar en kanadensisk medborgare omprövas med skärpt straff just nu. Det förefaller osannolikt att det handlar om en slump.

Tidningen påpekar också att det endast tog sexton dagar från den första domen tills att ännu en rättegång hölls med skärpt straff som följd. Ett tidspann för kort för att ta fram de nya bevis som skulle göra en omprövning relevant, enligt intervjuade rättsexperter.

Är detta ett nytt riskmoment vi ser, att medborgare från länder i diplomatisk fejd med Kina riskerar dömas till döden? Vi lär snart få veta, eftersom Schellenberg bara har tio dagar på sig att överklaga domen.

UPPDATERING:

Nyhetsbrevet Sinocism innehöll morgonen mot tisdag svensk tid några intressanta kommentarer angående dödsstraffet mot Schellenberg.

Bill Bishop – en av de skarpaste Kina-analytikerna som finns i dag – länkar till två artiklar och utvecklar sitt eget resonemang om innehållet.

I den första artikeln framhåller New York Times hur Hu Xijin, redaktör för den nationalistiska tabloiden Global Times, nyligen varnat för att Kinas hämnd mot Kanada kommer ”bli värre än att frihetsberöva en kanadensisk medborgare”, om Meng Wanzhou utlämnas till USA snarare än att släppas fri.

Den andra artikeln är den från Washington Post till vilken jag länkat ovan. Bishop menar alltså att det utan tvekan rör sig om hämnd, samt att Schellenberg kommer avrättas om den kanadensiska domstolen beslutar sig för att Huaweis finanschef är skyldig till banksvindel och brott mot sanktioner:

Comment: I heard from someone I trust about a week before the announcement of his retrial that the Chinese had decided to end “leniency” for Canadian drug traffickers and sentence at least one much more harshly, possibly to death. If I heard it no doubt Hu Xijin did as well, and there can be no doubt Beijing is using the threat of death to a Canadian citizen to interfere in Canada’s internal judicial affairs to try to get the Huawei CFO Meng released…this is so stupid on so many levels by Beijing, but this is how the Party rolls inside China and it sees no reason to act differently outside the PRC borders…

(…)

Comment: Technically they have not applied the death penalty yet. Schellenberg can appeal, though he will lose, and then the Supreme Court has to uphold the case, but given the politics I assume Beijing will wait until the conclusion of the Meng extradition case. If Meng is sent to the US expect the Chinese to carry out the execution, if she is not then perhaps they will reduce his sentence, but best case he is likely going to be in a PRC jail for a long time.