USA utfärdar ny resevarning till Kina efter flera utomrättsliga gripanden

4 januari, 2019

Under gårdagen uppdaterade USA:s utrikesdepartement sin reserekommendation till Kina. På grund av godtycklig efterlevnad av kinesiska lagar manar myndigheten sina medborgare till försiktighet – särskilt amerikaner med kinesisk bakgrund – och framhåller risken för att de inte ska tillåtas lämna Kina efter inresan.

Så kallade ”exit bans” sägs nu används i ökad utsträckning för att hålla kvar amerikanska medborgare i Kina, ofta i flera år. Detta kan enligt amerikanska myndigheter tjäna flera syften.

Kinesiska myndigheter kan antingen hålla dessa personer som gisslan för att tvinga familjemedlemmar eller andra individer att återvända till Kina. Vidare kan man även hindra någon att lämna landet för att pressa personen att ”samarbeta” i utredningar eller ge med sig i exempelvis en affärskonflikt.

Enligt USA:s utrikesdepartement är det många amerikanska medborgare som blir medvetna om att de förbjuds lämna landet först när de tagit sig till flygplatsen. De får i regel heller inte veta hur länge utreseförbudet gäller, och utsätts ofta för hot och trakasserier.

Ett uppmärksammat exempel på detta ägde rum i slutet av november, då fru och två barn till affärsmannen Liu Changming förbjöds att lämna Kina. Liu är misstänkt för ekonomisk brottslighet, och hans familj hålls nu trots sina amerikanska medborgarskap som gisslan för att han ska återvända till Kina.

De tre familjemedlemmarna greps redan i somras och har sedan dess suttit i den kinesiska polisens förvar. Trots att Kina inte tillåter dubbelt medborgarskap, så menar Kinas myndigheter att de tre är kinesiska medborgare.

Bland annat BBC kopplar också samman den nya resevarningen till de många utomrättsliga gripanden som ägt rum i Kina på senare tid.

I synnerhet de två kanadensiska medborgarna Michael Spavor och Michael Kovrig, som kidnappades i en tydlig hämndaktion efter att Huaweis finanschef Meng Wanzhou arresterats på Vancouvers flygplats. (Något jag skrev närmare om här på InBeijing i artikeln ”Kina kidnappar två kanadensare som hämnd för Huawei”.)

Kanadensiska myndigheter uppgav under gårdagen att inte mindre än tretton kanadensiska medborgare gripits sedan Mengs arrestering 1 december, varav fem fortfarande befinner sig i Kinas förvar.

Faktum är att utomrättsliga arresteringar blivit så vanligt i Kina bara det senaste året, att nyhetsbyrån Associated Press i veckan skrev en artikel med rubriken ”China’s Disappeared: A look at who went missing in 2018”.

Att frångå såväl inhemsk som internationell lag genom rena kidnappningar likt detta får i längden givetvis konsekvenser. USA:s resevarning är just en sådan.

Varningen har i sin tur redan fått konsekvenser i form av att många amerikaner, kanadensare och andra utlänningar tvekar inför att stanna eller investera i Kina, vilket kan påverka en redan stagnerande ekonomisk tillväxt negativt.

Givet det växande antalet ”försvinnanden” i Kina är det heller inte osannolikt att fler länder kommer mana sina invånare till likartade försiktighetsåtgärder.

Kinas utrikesministerium förkastade föga förvånande den nya resevarningen i dag, genom att mena att den ”inte håller för granskning”.

Läs hela resevarningen via det amerikanska utrikesdepartementets hemsida.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.