Stopp för Googles planerade censurerade sökmotor i Kina

Under augusti månad skrev jag här på InBeijing om Googles kontroversiella planer att lansera en sökmotor i Kina, där kinesiska myndigheter inte bara skulle kunna bestämma vad som får visas och inte, utan potentiellt även använda sökningar och annan data för att kartlägga kinesiska internetanvändare.

Projektet, som går under namnet Dragonfly, har mött stor kritik från olika håll, inte minst bland företagets egna anställda. Läs mer om detta i mina artiklar ”Google ska lansera censurerad sökmotor i Kina” (3 augusti) och ”1 400 av Googles anställda protesterar mot censurerad sökmotor i Kina” (18 augusti).

Och det verkar nu vara företagets egna anställda som tvingat ledningen att stoppa Dragonfly. Detta enligt The Intercept, som följt utvecklingen noga, och under gårdagen kunde rapportera hur klagomål angående användarsäkerhet och integritet lett till stora protester och splittringar inom företaget:

GOOGLE HAS BEEN forced to shut down a data analysis system it was using to develop a censored search engine for China after members of the company’s privacy team raised internal complaints that it had been kept secret from them, The Intercept has learned.

The internal rift over the system has had massive ramifications, effectively ending work on the censored search engine, known as Dragonfly, according to two sources familiar with the plans. The incident represents a major blow to top Google executives, including CEO Sundar Pichai, who have over the last two years made the China project one of their main priorities.

The Verge gör ett försök att förklara vad som skett på ett mindre tekniskt och mer lättbegripligt språk än The Intercept.

Kort sagt så har Google under en tid arbetat med att samla in sökdata för att förbereda lanseringen av Dragonfly i Kina, som var planerad till någon gång mellan januari och april redan nästa år. Under arbetet med insamlingen av data har dock flera anställda hållits i mörkret angående datans egenskaper och användningsområde, vilket lett till ännu skarpare intern kritik mot projektet.

Efter detta tvingades Google att avsluta insamlingen av dev viktiga sökdatan, vilket enligt The Verge gör det ”praktiskt taget omöjligt” att lansera en egen sökmotor. Enligt tidningen har över 400 anställda skrivit på en särskild protest mot projektet.

Som The Intercept också påpekar, så är detta en stor motgång för vd Sundar Pichai, som varit den drivande kraften bakom Dragonfly.

Förra veckan tvingades Pichai svara på frågor om projektet inför amerikanska kongressen, där han sade att det inte fanns några planer ”just nu” på att lansera en sökmotor i Kina, men samtidigt inte ville utesluta att detta kunde ske i framtiden.

The Intercept avslutar sin artikel genom att konstatera hur en kombination av läckor och påtryckningar såväl inom företaget som utifrån har tvingats Googles högsta ledning att skrinlägga projektet – åtminstone tillfälligt.

Relaterad läsning:

Google has reportedly ended China search project” (CNBC)
Google is likely to end its efforts to build a censored search engine for China, says report” (Business Insider)