1 400 av Googles anställda protesterar mot censurerad sökmotor i Kina

18 augusti, 2018

Tidigare denna månad skrev jag här på InBeijing om läckta uppgifter på att Google planerar lansera en censurerad sökmotor i Kina. Informationen kom från en källa inom Google som upplevde moraliska problem med projektet.

Trots att bara ”några hundra” av Googles 88 000 anställda kände till projektet – som kallas för Dragonfly – så läckte uppgifterna ut. Det ska handla om en app till Android, vilken eventuellt ska drivas som ett samriskbolag tillsammans med ett kinesiskt företag.

När informationen först kom upp till ytan i början av augusti så vägrade Google att vare sig bekräfta eller förneka Dragonfly.

Men misstankarna om att företaget planerar vika sig för den kinesiska internetcensuren har dock mötts med stort motstånd inom de egna leden. I veckan rapporterade New York Times att cirka 1 400 anställda skrivit under ett brev till ledningen som ifrågasätter utvecklingen och efterlyser mer transparens inom Google.

I brevet stod bland annat att de anställda behöver veta vilka produkter Google utvecklar, för att kunna göra etiska val och funderingar. Men att som läget är nu så förs personalen istället bakom ljuset.

De anställda framhöll även att en censurerad sökmotor likt projekt Dragonfly skulle stå i motsats till Googles moraliska kod om att ”inte vara elak”.

Efter att också detta brev läckt ut så valde Google – hör och häpna – att inte kommentera huruvida brevet var äkta eller inte. Dock så kommenterade vd Sundar Pichai uppgifterna om Dragonfly i ett framträdande i torsdags.

Där sade Pichai, enligt CNN, att någon lansering av en censurerad sökmotor inte är nära förestående, men medgav samtidigt att man undersöker möjligheterna till återinträde på världens största marknad:

”We are not close to launching a search product in China,” Pichai said, according to a source with knowledge of the conversation.

”And whether we would do so, or could do so is all very unclear,” he said. ”But the team has been in an exploration stage for quite a while now and I think they are exploring many options.”

Google hade sin sökmotor på Kinas internet i censurerad version fram till mars 2010. Då lämnade man Kina med motiveringen att man ”inte längre kan fortsätta censurera våra sökresultat”.

Beslutet motiverades med Kinas allt strängare censur och yttrandefrihet, samt det faktum att landets myndigheter försökt hacka sig in i Googles system.

Nu verkar det alltså som att landets 800 miljoner internetanvändare hägrar mer än den moraliska kompass som 2010 ledde till att google drog sig ur Kina. Det verkar dock som att företagets anställda påminna sin ledning om det bedrägliga i situationen.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.