Publicerat: Kinesiska medier tillåts härja fritt i Sverige

För knappt två veckor sedan skrev jag här på InBeijing om hur statlig kinesiska tv-kanalen CCTV riskerar förlora sitt sändningstillstånd i Storbritannien, på grund av att man har paraderat en brittisk medborgare i rutan för ett framtvingat erkännande efter hot och tortyr.

Detta ”erkännande” bryter mot brittiska sändningsregler, vilket fick Peter Humphrey, den brittiske man som tvingades erkänna i kinesisk tv, att nyligen lämna in en anmälan till brittiska granskningsnämnden.

Trots att denna anmälan gjordes i samband med en presskonferens som anordnades av den svenske aktivisten Peter Dahlin, så har saken fått sparsamt utrymme i svenska medier. Detta är särskilt olustigt i och med att CCTV ju paraderat inte bara en utan två svenska medborgare på identiskt viss i kinesisk tv.

Så vitt jag har sett så är det hittills bara Kurdo Baksi som i en debattartikel i Svenska Dagbladet uppmärksammat denna anmälan, samt det absurda i att statliga kinesiska medier helt slipper följder för sina övergrepp. Även tidningen Journalisten har skrivit en kortare notis i ämnet.

I dagens Expressen Kultur skriver jag dock en längre artikel om detta, och noterar att statliga kinesiska medier har sju stycken korrespondenter på plats i Sverige, inklusive en från CCTV.

Förutom att CCTV har hängt ut svenska medborgare i rutan, så blir det samtidigt också allt svårare för svenska journalister att rapportera från Kina. Exempelvis var Aftonbladets reporter Peter Kadhammar tvungen att svara på frågor om mig(!) när han senast sökte journalistvisum till Kina.

Hur länge ska vi acceptera att statliga kinesiska medier har fri lejd att härja i Sverige, trots sin övergrepp och trots att man kinesiska myndigheter försvårar för svenska medier i Kina? Vad kan och bör vi göra?

Ni kan läsa artikeln i sin helhet på Expressens hemsida, eller nedan som den ser ut i dagens papperstidning. Går även att se i större version via Scribd.