Volvobilar får mjukvara som kontrolleras av kinesiska staten

27 november, 2018

Under gårdagen rapporterades att Geely Holding Group, som sedan 2010 är majoritetsägare av Volvo Cars, tecknar ett långsiktigt strategiskt samarbetsavtal med China Telecom, ett telekombolag som ägs av den kinesiska staten.

Geely uppger via sin hemsida att detta avtal syftar till att samarbeta inom områden som molntjänster och delning av information. Volvos ägare ska tillsammans med det statliga kinesiska telekombolaget utveckla nya applikationer och mjukvaror för smart cars:

Under the principles of “friendly discussion, mutual benefit, mutual support, and common development,” the two sides have agreed to establish a long-term strategic cooperative relationship giving full play to their individual core competitive advantages in their respective fields of enterprise information sharing, smart cars and homes, and cloud computing. The two sides will also cooperate in key areas such as international business development, jointly develop new business models for the next generation of smart cars and homes, explore new applications of cutting-edge technologies in smart cars, and build a smart three-dimensional future mobility ecology.

Vidare framhåller Geely att samarbetet med China Telecom kommer stärka utvecklingen inom områden som delning av bilar (bilpooler), trådlöst internet och delning av information.

”De två aktörerna kommer ge full tillgång till respektive viktiga konkurrenskraftiga föredelar, etablera särskilda arbetsgrupper eller samriskbolag kring strategiska mål, fortlöpande expandera och fördjupa samarbetet, och utföra innovativt samarbete mellan sina olika industrier för att skapa ett nätverk för smarta bilar”, heter det i pressmeddelandet på Geelys hemsida.

Denna något undangömda nyhet går knappast att tolka på något annat vis än att Volvos bilar i framtiden kan utrustas med mjukvara och applikationer som sköts av ett statligt kinesiskt telekomföretag.

Detta innebär sannolikt i sin tur att den kinesiska staten kommer ha full tillgång till stor och viktig information om alla som köper en ny Volvobil, eller installerar denna mjukvara i en äldre modell.

I en tid då konsumenter blir allt känsligare för vad som sker med användarinformation, samtidigt som Kinas bevakning och kartläggning av personer eller grupperingar ökar dramatiskt, borde detta vara en nyhet av stort intresse.

Vi tar det en gång till: Det statliga telekombolaget China Telecom ska kontrollera Volvos mjukvara, samt hantera information om dess ägare och användare. Detta är ett samarbete och en utveckling som tåls att följas noga.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.