Skillnaden mellan Kina, Hongkong och Taiwan

Kina är en diktatur, Taiwan är en demokrati och Hongkong ligger någonstans däremellan, men rör sig snabbt mot det auktoritära hållet i takt med att det kinesiska inflytande över staden ökar.

Så kan skillnaden i det politiska systemet och samhällsklimatet i de tre olika områdena förenklat sammanfattas i en mening. Och just denna vecka har det som av en slump uppstått ett par exempel som gör dessa skillnader extremt tydliga.

Den senaste månaden har frenetiska valkampanjer ägt rum runtom i hela Taiwan, då mellanårsval ska hållas här kommande helg. Sammanlagt ska över 11 000 tjänstemän väljas, inklusive borgmästare till Taiwans sex största städer.

Taiwan har sedan sitt första presidentval 1996 lyckats med att på fredlig väg bli en av Asiens mest stabila demokratier. Enligt The Economist Democracy Index har Taiwan världens 33:e mest välfungerande demokrati, bakom endast Japan och Sydkorea i Asien.

Enligt tankesmedjan Freedom House är Japan det enda asiatiska landet med större politiska fri- och rättigheter än Taiwan.

Kina parkerar ständigt i bottenskiktet av dessa mätningar, och även Hongkong har rasat fort på senare tid. Det är därför talande hur rättegångarna denna vecka inleds mot nio personer som var involverade i ”paraplyrevolutionen” 2014.

Samtidigt som taiwaneserna går till valurnorna, ska alltså aktivister som i Hongkong arbetat för ett större mått av demokrati och civila rättigheter ställas inför domstol.

Innan de som kallas ”Umbrella 9” nu ska ställas till rätta, så har dessutom flera personer redan straffats för sin medverkan i demonstrationerna i Hongkong 2014. Läs mer om de nio åtalade samt de tidigare straffen via Quartz.

Samtidigt som mellanårsvalet äger rum i Taiwan, kommer även tio stycken folkomröstningar att hållas. Detta efter att taiwanesiska myndigheter förra året underlättade de krav som behövs för att hålla nationell omröstning i en fråga, i syfte att befolkningen ska bli mer involverad i den demokratiska processen.

Bland annat ska det hållas omröstningar om miljö, energi och inte minst samkönade äktenskap. I maj 2016 beslutade Taiwans konstitutionella domstol att samkönade äktenskap måste tillåtas, och gav myndigheterna två år på sig att införa en lag som garanterar detta.

Taiwan blir då det första landet i Asien där samkönade äktenskap tillåts. I huvudstaden Taipei hålls redan sedan länge den största årliga paraden för LGBT i hela Asien.

Samtidigt blir homosexualitet och feminism allt känsligare ämnen i Kina. I dag rapporterade South China Morning Post att en kvinnlig författare i Kina dömts till tio och ett halvt års fängelse för att ha författat romaner med ”livligt” gaysex.

Domstolen ansåg författarinnans brott särskilt allvarligt eftersom hon sålt över 5 000 böcker. Flera personer har uttryckt missnöje med domen, som är strängare än domar för våldtäkt eller till och med fall där makar misshandlat hustrur till död.

Medan Taiwans demokrati fortsätter blomstra dras tumskruvarna vad gäller politiska och civila rättigheter åt ytterligare i Kina, vilket är en trend som även speglar av sig i Hongkong.

Med tanke på detta är det inte särskilt lustigt att många taiwaneser som jag talat med pekat ut Hongkong som ett avskräckande exempel på vad som kan ske med deras demokrati om Kina ges större inflytande över Taiwan.

Detta är en dynamik som inte ska underskattas. Såväl repressionen i Kina som utvecklingen i Hongkong, har fått stora delar av den taiwanesiska befolkningen att tappa förtroendet för vilka löften eller avtal det kinesiska kommunistpartiet än skulle lägga fram i syfte att styra Taiwan från Peking.