Hetsjakt mot kinesisk student som prisat frisk luft och yttrandefrihet

Under början av denna vecka har en historie utspelat sig som av någon anledning berörde mig mycket, och även gav upphov till en hetsig debatt på Kinas internet.

Incidenten är också ett bevis på den obehagliga form som nationalismen i Kina har tagit, och faller vidare in i mönstret med hur kinesiska myndigheter försöker kontrollera innehållet vid utländska universitet.

Historien började då den kinesiska studenten Yang Shuping höll tal under sin examensceremoni vid University of Maryland, där hon spenderat de senaste fem åren som utländsk student. Under talet uttryckte sig Yang positivt om såväl den friska luft som den yttrandefrihet hon åtnjutit under sin tid i USA.

Hon sade sig vara glad över att slippa bära ansiktsmask som skydd mot luftföroreningarna i Kina, samt vara imponerad och inspirerad fria diskussioner i känsliga ämnen som rasism och sexism.

”Jag har alltid haft en brinnande längtan för att själv berätta historier av denna sort, men jag var övertygad om att myndigheterna äger samtalet och att endast myndigheterna kan definiera sanningen”, sade Yang bland annat under sitt åtta minuter långa tal.

En statlig kinesisk tidning publicerade sedan en video med Yangs tal, varpå angreppen mot henne genast började. Dessa ägde rum i alla tänkbara kanaler – även Twitter, Facebook och Youtube som alla är blockerade i Kina.

Mest kritik fick Yang utstå för att ha ”ljugit” om Kinas luftföroreningar. Det framhölls att Yang vuxit upp i Kunming, som är en av de kinesiska storstäder med allra bäst luftkvalité, även om föroreningarna fortfarande ligger väl över Världshälsoorganisationens internationella standarder.

Det dröjde givetvis inte länge innan rena hot formulerades, av vilka The Guardian sammanfattar några:

Others accused Yang of denigrating China in online posts. “She has demonised China with the nonsense she has talked,” one person wrote.

Another said: “She has an incredible ability to lick feet. Don’t worry about coming back to China. Our motherland doesn’t need a bitch like this.”

A third called on internet users to dig up dirt on her family through a type of online campaign known in China as a “human flesh hunt”.

“Studying in the US costs a lot of money, so where is it coming from? She must come from a rich family. What on earth does her family do?” they asked.

Otaliga kineser har hängt ut Yang som ”landsförrädare”, och som exempel på hur yttrandefrihet kan missbrukas för att baktala sitt moderland för personlig vinning.

Det dröjde heller inte länge innan myndigheter och statlig media stämde in i kören. Partitidningen Folkets dagblad – en av världens största publikationer – anklagade Yang för att ”späda på negativa fördomar om Kina”.

Tidningen citerade upprörda kineser som menade att yttrandefrihet är ”opassande” om den används för att ”såra känslorna” hos en stor grupp människor eller skada en nations anseende. Yang fick också bära hundhuvudet för att fjäska, sprida rykten och anse sig stå över sina landsmän.

Folkets dagblad framhöll även hur andra kinesiska studenter anordnade en demonstration med tröjor som det stod ”Stolt över Kina” på, samt krävde att University of Maryland skulle ”hörsamma kraven” från Kinas håll.

Även Global Times, en tidning som tillhör Folkets dagblad, målade ut Yangs tal som ”omoget och elakt”. De intervjuade en student som menade att Yang spred ”radikala åsikter”, och påpekade att kinesiska utbytesstudenter alltid gör sitt bästa för att ”skydda” sitt land.

Global Times intervjuar även en tidigare ordförande för Chinese Students and Scholars Association (CSSA) vid University of Maryland, alltså den organisation som med hjälp av kinesiska myndigheter och ambassader säger sig bevaka kinesiska studenters intressen utomlands.

Den tidigare ordföranden kritiserar University of Maryland för att stödja ett tal av detta slag, samt framhåller det som ”oacceptabelt” att Yang förödmjukar sitt moderland för att ”väcka uppmärksamhet”. CSSA organiserade även flera andra kinesiska studenter vid University of Maryland att spela in en video där de berättar att de är stolta över Kina.

En av studenterna uttrycker sin kärlek för Kina, i en video som CSSA organiserat som svar till Yang Shupings tal. Klicka på bilden för att se hela videon.

Medan anklagelserna mot Yang Shuping som en förrädisk lögnare på internet främst består i att påpeka Kunmings relativa goda luft, så noterar även statlig media hennes kommentarer om yttrandefrihet. I Global Times framhålls exempelvis att Yang har rätt att tycka som hon vill om yttrandefrihet för sig själv, men att det är ”opassande” att uttrycka dessa tankar i offentliga sammanhang.

Kritiken och hoten mot Yang Shuping blev till slut så omfattande och råa att hon såg sig tvingad till en offentlig ursäkt via den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo, som översatts av bland annat Hong Kong Free Press:

“I deeply love my motherland and home, and feel deeply proud of my country’s prosperous development, and I also hope I can use what I have learned overseas to carry forward Chinese culture, and make positive contributions to my country. My speech was only to share my experience studying abroad, without any intention to deny or belittle my country or home, here I apologise, and sincerely hope everyone can forgive me, I have learned my lesson.”

Eftersom fallet rönt så stor uppmärksamhet på internet och i media så tillfrågades även Lu Kang, en av utrikesministeriets talesmän, om situationen vid en presskonferens under gårdagen.

Där uppmanade han alla kineser att vara ”ansvarsfulla” med offentliga uttalanden. Han sade vidare att varje utbytesstudent är välkommen tillbaka till Kina om de älskar sitt moderland från hjärtat, och är villiga att göra en insats för sin nation.

Detta är bara ett i raden av exempel hur Kinas myndigheter försöker kontrollera såväl innehållet vid utländska universitet som kinesiska utbytesstudenters beteende. Tidigare i maj skrev New York Times en ingående artikel om detta med rubriken ”On Campuses Far From China, Still Under Beijing’s Watchful Eye”.