Stort antal ”osäkra sammanstötningar” mellan Kinas och USA:s militär i Sydkinesiska havet

För knappt två veckor sedan skrev jag här på InBeijing om de ökade spänningarna i Sydkinesiska havet, med anledning av att Kina utfärdade en rad nya militära hot mot såväl USA som Taiwan.

I artikeln nämnde jag också hur ett amerikanskt militärfartyg för en dryg månad sedan bara var sekunder från att kollidera med ett kinesiskt fartyg, som försökte förvisa USA:s flotta från internationellt vatten kring ö-gruppen Spratly.

För ett par veckor sedan fanns bara några suddiga fotografier på denna kinesiska manöver, som bland annat vice president Mike Pence kallade för ”vårdslös”.

Nu under helgen publicerade South China Morning Post en video som visar hur de två militärfartygen rörde sig blott 40 meter från varandra, när det kinesiska fartyget försökte trycka ut det amerikanska från området.

Och enligt uppgifter som CNN publicerade i helgen, så var detta långtifrån den enda farliga situationen i sitt slag som på sistone uppstått mellan Kinas och USA:s militär i området. Sedan 2016 har inte mindre än 18 stycken så kallade ”osäkra sammanstötningar” ägt rum ländernas flottor emellan:

A US official familiar with the statistics told CNN that 2017, the first year of the Trump administration, saw the most unsafe and or unprofessional encounters with Chinese forces during the period.

At least three of those incidents took place in February, May and July of that year and involved Chinese fighter jets making what the US considered to be ”unsafe” intercepts of Navy surveillance planes.

While the 18 recorded incidents only involved US naval forces, the Air Force has also had at least one such encounter during this period.

Givet det spända och upptrappade läget i Sydkinesiska havet, skulle en liten felberäkning från någon av de inblandade parterna kunna leda till en diplomatisk kris och i värsta fall en väpnad konflikt. Det är nog många utomstående som har svårt att förstå hur stor riskerna egentligen är.

Senast en sådan felberäkning inträffade var 2001, när en kollision mellan två militära flygplan skapade en diplomatisk kris mellan Kina och USA, som avvärjdes först efter att kinesiska myndigheter återgav det amerikanska spaningsplan som tvingats nödlanda på ön Hainan.

I dag är insatserna större, motsättningarna tydligare och såväl USA:s som Kinas militära aktiviteter i området långt mer omfattande. Att 18 stycken ”osäkra sammanstötningar” ägt rum på bara två år betyder att riskerna för en allvarlig konflikt ökat betydligt.

I slutet av oktober varnade mycket riktigt den pensionerade generallöjtnanten Ben Hodges för att krig mellan USA och Kina är ”mycket sannolikt” inom de kommande femton åren, med anledning av de tilltagande oroligheterna i Sydkinesiska havet.