Kina utfärdar nya militära hot mot Taiwan och USA

26 oktober, 2018

Under gårdagen utfärdade Kinas försvarsminister en rad nya, tuffa militära hot mot Taiwan. Bland annat Al-Jazeera rapporterar:

China vowed it will never give up an inch of its territory – whether it’s the self-ruled island of Taiwan it claims as its own or in the disputed waters of the South China Sea.

China’s Defence Minister Wei Fenghe made the remarks on Thursday at the opening of the Xiangshan Forum in Beijing, which China styles as its answer to the annual Shangri-La Dialogue security forum in the wealthy city-state of Singapore.

”If someone tries to separate Taiwan from China, the Chinese armed forces will take action at any price,” Wei warned.

China’s military ties with the United States are important and sensitive, he said, adding Taiwan is a ”core” interest and Beijing opposes displays of strength by ”outside forces” in the South China Sea.

Vad Kina gör här är alltså att befästa sina anspråk inte bara på den självständiga nationen Taiwan, utan på cirka 90 procent av Sydkinesiska havet, från Taiwan ända ner till Borneo, helt stick i stäv med international lag.

Som bland annat statsvetaren Stein Ringen påpekat så utgör detta en de facto ockupation av tre miljoner kvadratkilometer hav, med hjälp av expanderande flotta och ett växande antal konstgjorda öar som alltmer börja likna militärbaser.

Framför allt hoten mot Taiwan har på senare tid blivit fler och allvarligare. Detta beror på en rad faktorer. Bland annat att den taiwanesiska befolkningen i ökad utsträckning inte alls är intresserad av att på något vis styras från Peking, och att en ”återförening” därmed blir alltmer osannolik ju längre tiden går.

Men det beror också på allt sämre relationer mellan Kina och USA, samtidigt som USA på flera vis har närmat sig Taiwan.

Försvarsministerns uttalande kom också mycket riktigt sedan två amerikanska krigsfartyg tidigare i veckan – för andra gången i år – seglat genom det 160 kilometer smala sund som skiljer Taiwan från Kina. Något som givetvis fördömdes av kinesiska myndigheter.

Kinas försvarsminister underströk mycket riktigt under gårdagen också hur Taiwan är ett kinesiskt ”kärnintresse”, samt att man motsätter sig ”styrkedemonstrationer” från andra länder i området. Att konstant utmana Kina på denna punkt, tillade ministern, är ”mycket farligt”.

Tidigare denna månad publicerades foton som visade hur kinesiska och amerikanska krigsfartyg bara var några sekunder från att kollidera med varandra i Sydkinesiska havet, efter vad USA kallade en oansvarig manöver från Kinas sida.

Den allt tuffare retoriken och de ökade motsättningarna gör att även risken för en militär konflikt ökar. Antingen en kalkylerad sådan, eller en som sker efter ett misstag i likhet med den avvärjda kollisionen ovan.

Exempelvis varnade en pensionerad amerikansk befälhavare tidigare i veckan för att sannolikheten att USA och Kina hamnar i en militär konflikt under de kommande femton åren är mycket stor:

A former US military commander warned on Wednesday it’s likely the United States will be at war with China in 15 years.

Retired Lieutenant-General Ben Hodges said the US will need to focus more attention on defending its interests in the Pacific.

”I think in 15 years – it’s not inevitable – but it is a very strong likelihood that we will be at war with China,” Hodges told military and political experts.

Go toTop