Gui Minhai bjuds in till Bokmässan i Göteborg

I ett försök att dra uppmärksamhet till den fängslade förläggaren Gui Minhais situation, så bjuds han nu in till den årliga bokmässan i Göteborg sista helgen i september.

Inbjudan publicerades alldeles nyss i Dagens Nyheter, och har även skickats till såväl Kinas ambassad i Stockholm som svenska Utrikesdepartementet.

Bakom initiativet står Bokmässan, Svenska PEN och Svenska Förläggareföreningen. Inbjudan publiceras som ett öppet brev och kan ses som en vädjan till kinesiska myndigheter att låta Gui Minhai resa. Jag återger brevet i sin helhet här nedan:

21 augusti 2018

Kära Gui Minhai,

Vi vill härmed varmt välkomna dig till Bokmässan i Göteborg 27–30 september 2018. Vi önskar särskilt att du medverkar i ett seminarium under fredagen då vi gemensamt vill lyfta oron kring situationen i Kina.

Vi är intresserade av din berättelse. Ett tema för på årets Bokmässa är respekt, och vi är säkra på att du med dina erfarenheter från både Sverige och Kina kan ge oss viktiga perspektiv på litteraturen, det fria ordets villkor och just respekten, eller bristen på respekt för mänskliga rättigheter.

Vi inser förstås att det finns ett problem med vår inbjudan.

Som läget är just nu kan du inte resa till Bokmässan, eller någonstans över huvud taget. Sedan nästan tre år sitter du fängslad i Kina. Den 17 oktober 2015 lämnade du din semesterbostad i Pattaya i Thailand och försvann spårlöst. Tre månader senare sände den statskontrollerade televisionen i Kina ett filmklipp där du berättade att du rest till Kina frivilligt för att ta ditt straff för en trafikolycka du skulle ha orsakat redan 2003.

Uttalandet, där du även uppgav att du inte ville ha någon hjälp utifrån, var uppenbart fabricerat av de kinesiska myndigheterna. Om du kunde komma till Bokmässan vore det intressant att höra mer även om den saken. Blev du tvingad till det uttalandet? Riktades hot mot dig?

I oktober 2017 släpptes du plötsligt. Enligt officiella kinesiska uttalanden var du nu fri, men fick fortfarande inte lämna landet, och den 20 januari i år greps du på nytt. Den här gången skedde det inför ögonen på svenska diplomater. Senare tvingades du göra ett nytt uttalande där du anklagade den svenska regeringen för att använda ditt fall i en kampanj mot Kina.

Kinesiska medier används ofta på det sättet. Intellektuella och oppositionella visas upp i tv för att läsa upp fabricerade erkännanden och hyllningar av den kinesiska regimen. Uttalanden som ofta är framtvingade genom tortyr och som sedan sprids vidare i hela det kinesiska medielandskapet. De anklagade döms av allmänheten redan innan rättegång har hållits. En genomtänkt strategi för att kväsa yttrandefriheten i Kina. Hur kan vi, med gemensam kraft, förändra den situation som är?

Med detta öppna brev, med en officiell inbjudan till dig, Gui Minhai, vill vi också vädja till de kinesiska myndigheterna – låt oss få välkomna Gui Minhai till Sverige och Göteborg – fristad för författare. Vi hoppas också att den svenska regeringen intensivt arbetar vidare med ditt fall.

Om ingenting händer står inbjudan kvar. År efter år.

Det finns en plats för dig, Gui Minhai, på Bokmässan.

Och i väntan på att du blir fri och själv kan välja vart du ska resa, vad du ska säga och vilka böcker du ska ta dig an som förläggare kommer den platsen att vara tom.

Frida Edman, mässansvarig Bokmässan i Göteborg

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Eva Gedin, ordförande Svenska Förläggareföreningen

Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen

Eva Bonnier, ordförande Svenska Förläggareföreningens freedom-to-publish-kommitté

Kristenn Einarsson, ordförande IPA – International Publishers Association (Internationella Förläggarföreningen)

Detta är av flera orsaker ett mycket viktigt initiativ. Till att börja med så fanns det endast en (1!) programpunkt som angick Gui Minhai på förra årets bokmässa. I årets upplaga ska det läggas betydligt mer energi på att uppmärksamma att en svensk förläggare suttit inspärrad i världens största diktatur i snart tre år.

Detta är i sin tur mycket viktigt med tanke på den smutskastningskampanj som Kinas ambassad i Stockholm under flera månaders tid fört mot Gui Minhai. Som jag tidigare skrivit här på InBeijing, så har ambassaden kontaktat dussintals redaktioner, organisationer, sinologer och till och med partiledare för att sprida ett falskt narrativ om Gui Minhai.

Detta narrativ går ut på att Gui under sin tid i Sverige skulle ha gjort sig skyldig till svindleri och allehanda brott, som bland annat lett till att två kinesiska studenter i Göteborg tog livet av sig. Vidare menade ambassaden att Gui flydde Sverige för att undkomma rättvisan när skandalen väl rullades upp.

Om vi inte markerar mot denna smutskastning så vinner Kinas ambassad. De segrar med spridningen av sitt falska och rent ut sagt äckliga narrativ, vilket är fyllt av lögner och desinformation.

För att bemöta smädelserna mot Gui har jag skrivit en mindre bok som blev klar denna vecka. Där intervjuas flera personer som kände och jobbade tillsammans med Gui Minhai under hans tid i Göteborg, och därmed kan kontra ambassadens anklagelser med fakta.

Boken är ett samarbete med Nordstedts, Expressen och Svenska Förläggareföreningen. Jag kommer själv att närvara vid Bokmässan i Göteborg under den sista helgen i september, då boken kommer lanseras.

Under bokmässan kommer jag bland annat medverka i ett seminarium om Gui Minhai och utvecklingen i Kina under fredagseftermiddagen. Bland övriga medverkande finns Angela Gui, Jesper Bengtsson (svenska PEN), Kirstenn Einarsson (Internationella Förläggareföreningen) och Frida Edman (mässansvarig vid Bokmässan).

2018 års bokmässa ska bli bokmässan där svenska medier och civilsamhälle inte bara lyfte Gui Minhais situation på allvar, utan även markerade mot den kinesiska ambassadens försök att karaktärsmörda honom.