Mentalsjukhus för kvinna som skvätte bläck på porträtt av Xi Jinping

För exakt två veckor sedan skrev jag här på InBeijing en artikel med rubriken ”Vad händer om man skvätter bläck på ett porträtt av Kinas president?”.

Bakgrunden var att en 28-årig kvinna vid namn Dong Yaoqiong hade hällt bläck på ett porträtt av Xi Jinping samtidigt som hon avfärdat Kinas kommunistparti, och sedan lagt upp ett videoklipp av sin aktion på Twitter.

Det tog sedan bara några timmar innan polis knackade på Dongs dörr och förde bort henne under förevändningen att hon ”attackerat statliga ledare”, en brottsrubricering som inte ens existerar i Kina, då landets konstitution tvärtom garanterar medborgarnas rätt att framföra kritik mot myndigheterna.

Jag tänkte nu följa upp denna första artikel genom att kort leverera svaret: För den som skvätter bläck på Kinas president väntar mentalsjukhus.

Detta är i alla fall vad som tycks ha skett med Dong, som sedan min senaste artikel tagits till mentalsjukhus, rapporterar bland annat Hong Kong Free Press:

The protester who splashed ink on a poster of Chinese President Xi Jinping has been sent to a psychiatric hospital by authorities, according to US-backed news outlet Voice of America.

VoA cited several local activists as saying that the protester – who Twitter activists identified as Dong Yaoqiong – was sent to the Third Hospital of Zhuzhou in Hunan province.

(…)

One of the Hunan activists told VoA that he tracked down Dong’s mother, who was named by the news outlet as Zhou Lianjiao, on Sunday. Zhou said an expert arranged by Shanghai authorities determined that Dong had a mental illness, with the Zhuzhou hospital giving a concurrent diagnosis. It is unclear what illness she was diagnosed with.

Dong Yaoqiongs familj hoppas att hon ska få en medicinsk utvärdering av oberoende experter, så att Dong kan släppas fri. Detta verkar dock osannolikt, eftersom kinesisk polis till och med stoppat den advokat som anhöriga hyrt för att ta sig an Dongs fall, enligt Radio Free Asia.

Fallet utgör ett tydligt exempel på den behandling som aktivister eller andra besvärliga individer riskerar genom att ifrågasätta Kinas regim.

Dessa kan utan någon föregående rättsprocess tas till ”mentalsjukhus” som drivs av Kinas säkerhetsministerium, och hållas där i flera års tid, vilket bland annat Wall Street Journal förklarat närmare i artikeln ”Political Psychiatry: How China Uses ‘Ankang’ Hospitals to Silence Dissent”.

Det är nu där Dong Yaoqiong befinner sig, samtidigt som hennes far och en aktivist som hjälpt pappan att sprida kunskap om fallet nu sitter i husarrest.

Det är dock värt att notera hur flera aktivister – de stora riskerna till trots – har tagit efter Dong Yaoqiong och den senaste månaden postat flera bilder och filmer online på porträtt av Xi Jinpings som svärtats ner med bläck eller andra material.

Och trots riskerna har kritik mot Xi Jinpings politik på senare tid även blivit allt mer omfattande bland akademiker och kulturpersonligheter.

New York Times uppmärksammade så sent som i går hur Xu Zhangrun, en professor i juridik vid det prestigefyllda universitetet Tsinghua, just framfört den hårdaste kritiken hittills från en akademiker mot Xis ledarskap:

Censorship and punishment have muted dissent in China since Mr. Xi came to power. So Xu Zhangrun, a law professor at Tsinghua University in Beijing, took a big risk last week when he delivered the fiercest denunciation yet from a Chinese academic of Mr. Xi’s hard-line policies, revival of Communist orthodoxies and adulatory propaganda image.

“People nationwide, including the entire bureaucratic elite, feel once more lost in uncertainty about the direction of the country and about their own personal security, and the rising anxiety has spread into a degree of panic throughout society,” Professor Xu wrote in an essay that appeared on the website of Unirule Institute of Economics, an independent think tank in Beijing that was recently forced out of its office.

“It’s very bold,” Jiang Hao, a researcher at the institute, said in an interview. “Many intellectuals might be thinking the same, but they don’t dare speak out.”

Det återstår att se vilka repressalier som väntar Xu, samt om också hans kritik kan skapa några ringar på vattnet.