Vad händer om man skvätter bläck på ett porträtt av Kinas president?

18 juli, 2018

Hur står det egentligen till med den politiska friheten i Kina, är en fråga jag fått flera gånger under den knappa månad jag nu varit i Sverige. Är det egentligen inte så att det trots allt blir bättre?

För att skaffa sig en aning om svaret, så räcker det med att se på vad som skedde med Dong Yaoqiong tidigare denna månad.

Efter att Dong morgonen 4 juli kastade bläck på ett porträtt av president Xi Jinpings i Shanghai, och sedan lade upp ett filmklipp med detta på Twitter, försvann hon spårlöst redan senare samma dag och har sedan dess inte hörts av.

Se filmen nedan, där Dong också säger att hon är ”emot Xi Jinping och Kinas kommunistparti”, samt uttrycker ilska över att partiet försöker kontrollera hennes och andras hjärnor:

Två saker är värt att notera här. Först att Twitter, där filmklippet lades upp, är blockerat i Kina.

Och sedan den hastighet med vilken polisen skred till gärning. Redan på eftermiddagen samma dag postade Dong bilder på vad som såg ut att vara polis som ringde på hennes dörr för att hämta henne. Sedan raderades Dongs Twitterkonto, och hon själv försvann spårlöst.

Det är även värt att notera när hennes far, Dong Jianbiao, hörde av sig till polisen så fick han veta att hon gjort sig skyldig till att ha ”attackerat statliga ledare”.

Men som det påpekas i bland annat Hong Kong Free Press, så existerar ingen sådan lag. I själva verket bryter behandlingen av Dong Yaoqiong istället mot kinesisk lag:

Patrick Poon, China researcher for Amnesty International, told HKFP that “attacking state leaders” does not appear in China’s criminal law. Instead, the country’s constitution states that citizens have the right to criticise and make suggestions regarding state organs and functionaries, Poon said.

“What the public security is saying on her case seems to suggest that they can define the law themselves,” he said.

“First of all, she should be allowed to access to a lawyer of her own choice first, and she should be released immediately unless she’s charged with an internationally recognised crime. But so far, we haven’t seen the authorities are handling the case even in accordance with China’s Criminal Procedure Law.”

Och för att göra saken värre så kommer nu uppgifter om att även fadern Dong Jianbiao anhållits eller förts bort av polis. Och vid tillfället agerade polisen ännu snabbare.

Dong Jianbiao sökte förra veckoslutet nämligen upp aktivisten Hua Yong, för att tillsammans med honom genomföra en livesändning på Youtube – som också är blockerat i Kina – där han ber polisen att förklara vilket brott dottern har begått och vart hon hålls.

I videon frågar Dong Jianbiao även om hans dotter är död eller levande, och säger att han vill se hennes kropp om det värsta inträffat. Flera män tillhörandes polisen bryter sig dock in hos Hua Yong under avspelningen, som avbryts under dramatiska former.

Hua Yong ska sedan ha släppts efter förhör under måndagen, medan Dong Jianbiao fortfarande är försvunnen, liksom hans dotter.

Att skvätta bläck på presidentens porträtt kan tyckas vara en onödig handling, som kan förknippas med vandalism eller skadegörelse.

Men för alla – journalister och andra – som är upptagna med att förfasas över USA:s politiska utveckling under Donald Trump så är det viktigt att komma ihåg en sak som sätter politisk frihet i rätt perspektiv.

Nämligen att porträtt av Donald Trump skändas dagligen i USA. Och detta sker utan att fadern till den skyldige måste oroas över sin dotters liv – eller själv föras bort då han vill veta var dottern befinner sig.

Fallet Dong Yaoqiong bör vidare fungera som måttstock för hur snabbt och kompromisslöst kinesiska myndigheter är villiga att agera inför kritik mot landet president, samt den järnkoll man har även på de sociala medier som är blockerade i Kina.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.