UD vill inte kommentera attacken mot mig och Expressen från Kinas ambassad

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om reaktionerna efter att Kinas ambassad attackerat mig personligen på sin hemsida, där man också hängde ut Expressen för fördomsfull rapportering.

Attacken var sannolikt den första i sitt slag från en kinesisk ambassad mot en utländsk journalist, och fördömdes av såväl Internationella Journalistförbundet som Reportrar utan gränser. En dryg handfull svenska tidningar uppmärksammade också attacken varav två stycken – Dagens Nyheter och Journalisten – ringde upp mig för en intervju.

Detta skedde i slutet av förra veckan, och de båda tidningarna sökte samtidigt även Utrikesdepartementet för en kommentar om den kinesiska ambassadens agerande. UD gav inget omedelbart svar, men lovade att återkomma i frågan.

Men i dag, över en vecka senare, så har UD inte återkommit till vare sig Dagens Nyheter eller Journalisten. Svenska myndigheter har alltså avstått från att kommentera när världens största diktatur går till attack mot en enskild journalist (mig) och en av landets största tidningar (Expressen) via sin ambassad i Stockholm.

Då jag tidigare själv har kontaktat UD:s presstjänst i olika ärenden vid ett flertal tillfällen, så vet jag att svar vanligtvis ges inom 2-3 dagar, och kan fås ännu snabbare i nödfall.

Nu är det förvisso semestertider – men då det tagit över en vecka utan att UD återkommit i frågan, så är det svårt att tolka detta på något annat vis än att man helt enkelt valt att ignorera frågan och hoppas den faller i glömska. Ännu en gång tvekar man alltså att offentligt kommentera när Kina korsar röda linjer som få andra regimer skulle tillåtas göra.

För man kan ju föreställa sig hur det skulle sett ut om det var Rysslands ambassad som i långa, aggressiva harranger attackerade en svensk journalist och en svensk dagstidning som skrivit något som inte faller Moskva på läppen. Hade det bemötts med total tystnad?

Det är bara hoppas att det uteblivna svaret till Dagens Nyheter och Journalisten beror på något slags fel i UD:s rutiner, snarare än en rädsla över att uppröra Kinas ambassadör och därmed störa (handels)relationerna till landet.

Annars är det läge att bli orolig på riktigt. För om svenska myndigheter ignorerar när Kinas ambassad attackerar och försöker påverka svenska medier, så ses det sannolikt från kinesiskt håll som ett tecken på att man kan fortsätta med detta.

EDIT: En läsvärd ledartext på detta ämne publicerades i dag i Nerikes Allehanda med rubriken ”Regeringen är störande tyst om 2018 års version av ’diktaturens kreatur’”.