Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 16

Förra veckans uppdateringar på InBeijing blev något färre och kortare än vanligt, då jag från måndag till söndag befann mig på en cykelresa längs med Taiwans östkust. En otroligt vacker cykeltur, som jag här kommer posta bilder från och information om senare.

Jag kompletterar nu detta med ett aningen mer utförligt nyhetsbrev än förra veckan. Bland huvudpunkterna finns att handelskriget mellan Kina och USA verkar trappas upp, samt att hotbilden mot Taiwan ökat ytterligare i och med skarpa militärövningar i det smala sund som skiljer länderna åt.

Stort tack till alla donationer som möjliggör för mig att lägga tid på detta nyhetsbrev, vars målsättning är att svenska läsare genom någon kvarts läsning ska kunna hålla sig uppdaterade om allt viktigt som sker i och kring världens största land.

Om ni vill se en utökad bevakning av Kina med omnejd här på InBeijing, överväg att stödja sidan via Patreon.

EKONOMI & HANDEL

White House Plans to Escalate Trade Pressure on China – Det pågående handelskriget mellan Kina och USA, som jag skrivit om tidigare såväl här som i magasinet Fokus, har enligt Wall Street Journal just trappats upp ytterligare. Enligt amerikanska myndighetskällor kommer USA redan denna vecka presentera nya tullar om 25 procent på importvaror från Kina till ett värde av ytterligare 100 miljarder dollar, utöver tullarna på varor värda 50 miljarder dollar som tillkännagavs tidigare denna månad. Det skulle i praktiken omöjliggöra för Kina att ge igen med samma medel, eftersom Kinas totala import av varor från USA endast uppgår till cirka 170 miljarder dollar. Enligt uppgifter till Wall Street Journal så är Donald Trumps administration övertygade om att denna hårda linje mot Kina kommer fungera, och planerar även att försvåra för kinesiska företag att investera i USA:s tekniksektor, vilket hänger samman med de omfattande stölder av intellektuella rättigheter som Kina gjort sig skyldiga till under de senaste årtiondena. Vidare uppges att Trump även vill utreda möjligheten för USA att ingå i det omfattande frihandelsavtalet Trans-Pacific Partnership (TPP), vilket sannolikt skulle göra effekterna av kinesiska tullar mindre kännbara.

China’s Communists Rewrite the Rules for Foreign Businesses – En viktig artikel från New York Times om hur Kinas kommunistparti, samtidigt som man lovar bättre villkor för utländska företag i landet, de facto i ökad utsträckning försöker utöva kontroll över och påverka beslutsfattning inom dessa företag. Förutom en ständigt ökande press att dela med sig av viktig teknologi, har utländska företag vid upprepade tillfällen de senaste månaderna mött krav på att partikommittéer ska inkorporeras i bolagen och ges makt att påverka beslut angående verksamhet och investeringar i Kina. Detta gäller flera av värdens största börsnoterade företag. En analytiker som intervjuas menar att utländska företag ”aldrig tidigare” upplevt en så stor målmedvetenhet från partiets sida för att uppnå dessa målsättningar. Denna trend har förvärrats sedan Xi Jinping blev president, vilket kopplas samman med hans uttalade agenda att stärka partiets kontroll över och ställning i det kinesiska samhället.

China’s economy isn’t opening. It’s closing – and it’s hurting itself – Förra veckan höll Xi Jinping ett uppmärksammat tal vid det ekonomiska mötet Boao Forum i södra Kina, där han lovade att öppna upp den kinesiska ekonomin för utländska investerare. Talet fick en lugnande effekt på världsmarknaderna där utsikterna för ett handelskrig skapat oro, och fick samtidigt Xi att framstå som rationell och ansvarstagande jämfört med Donald Trump. Men en debattartikel i South China Morning Post påminner om att verkligheten ser annorlunda ut, då kinesiska ledare vid upprepade tillfällen givit liknande garantier utan att någonting av substans sedan skett. När Kina gavs medlemsskap i Världshandelsorganisationen (WTO) lovade landet bland annat att kortföretag som Visa och Mastercard skulle ges tillträde. Men sjutton år senare får utländska kortföretag fortfarande inte verka i Kina, trots att WTO dömde mot Kinas inhemska monopol på kortbetalningar 2012 och trots att nya löften har getts från kinesiska myndigheter sedan dess. Detta är bara ett av flera exempel på hur retoriken skiljer sig från verkligheten; artikeln understryker hur Internationella valutafonden i februari fastslog att Kinas ekonomi är mer stängd för utländska investeringar än vad som är genomsnittet till och med bland utvecklingsländer. I ett försök att stoppa kapitalflykt gör Kinas myndigheter dessutom mer på egen hand för att stoppa kinesiska utlandsinvesteringar, än vad amerikanska regleringar gör.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Beijing ‘takes aim at Taipei’ with ‘last-minute’ live-fire drills in the Taiwan Strait – Efter sitt tal om öppenhet vid Boao Forum, åkte Xi Jinping direkt för att inspektera den största marina militäruppvisningen som Kinas kommunistparti någonsin hållit. Ombord på en jagare iförd militäruniform talade Xi om vikten att ytterligare modernisera landets flotta. Uppvisningen bestod av 48 militära fartyg, 76 stridsflygplan och över 10 000 soldater vilka har färdats genom Sydkinesiska havet och det 160 kilometer smala sund som skiljer Kina från Taiwan. Strax efter att Xi lämnat denna parad offentliggjordes att ett ”sista minuten-belut” tagits om att hålla övningar med skarp ammunition i Taiwansundet, bara 45 kilometer från den taiwanesiska ön Kinmen. Dessa övningar tros äga rum på onsdag och kommer sannolikt inkludera Kinas enda hangarfartyg Liaoning. Enligt South China Morning Post är dessa övningar ett svar på att USA under den senaste tiden närmat sig Taiwan. De kan också utgöra ett slags stöd för Ryssland i den rivalitet som just nu pågår med USA i Syrien.

Report Details Who, How, and Why of China’s Televised Confessions – I veckan släppte Safeguard Defenders en ny, omfattande rapport som utreder 45 fall av ”framtvingade erkännanden” på kinesisk tv, av den sort som bland andra Gui Minhai och Peter Dahlin utsatts för. Rapporten visar hur dessa ”erkännanden” i regel föregås av tortyr och hot, samt hur statliga kinesiska medier inte bara används som plattform för att sända dessa erkännanden utan även är inblandade i själva produktionen. China Digital Times sammanfattar rapporten genom att återge detaljer från flera av fallen samt några av de slutsatser som rapporten kommer fram till. Safeguard Defenders fastslår bland annat att de framtvingade erkännandena även har blivit en del av kommunistpartiets utrikespolitik, och används för att exempelvis tillbakavisa kritik eller visa upp sin totala makt över Kina. Denna artikel är den bästa sammanfattningen jag hittat för den som inte vill ta sig an den över 100 sidor långa rapporten i sin helhet. Under gårdagen skrev jag även en kortare sammanfattning på svenska här på InBeijing.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Asia’s Bastion of Free Speech? Move Aside, Hong Kong, It’s Taiwan Now. – New York Times uppmärksammar en rad händelser som tillsammans visar på trenden att Taiwan har övertagit Hongkongs plats som Asiens främsta plats vad gäller yttrandefrihet. Efter att kommunistpartiet sedan demokratiprotesterna 2014 har stärkt sitt grepp över media och civilsamhälle i Hongkong har Taiwan blivit ny destination för en rad aktivister, organisationer och evenemang. Lam Wing-kee, en av Gui Minhais kollegor som även han kidnappades 2015, kommer öppna en ny bokhandel på Taiwan snarare än i Hongkong. Filmfestivalen ”1905 Hong Kong Human Rights Film Festival” kommer flytta från Hongkong till Taiwan i år, på grund av ökad beröringsskräck för mänskliga rättigheter i Hongkong. Reportrar utan gränser hade först tänkt öppna sitt första Asienkontor i Hongkong, men valde Taiwan på grund av Kinas ökade inflytande i Hongkong. Dess ordförande säger i artikeln att yttrandefrihet har blivit ”en stor del av den taiwanesiska kulturen”.

China asserts firm grip on research data – I en av förra veckans mest förvirrande nyheter, meddelade kinesiska myndigheter att all vetenskaplig data som tas fram i landet först måste delas med och godkännas av statliga datacentraler innan de får publiceras. Dessa datacentraler ska i sin tur etableras av Kinas ministerium för forskning och vetenskap, vilket alltså tyder på att kinesiska myndigheter vill utöva större kontroll och påverkan av den forskning som landets universitet och vetenskapsmän producerar. De nya reglerna utfärdades av Kinas mäktiga statsråd, och omfattar enligt magasinet Science samtliga grupper och individer som bedriver någon form av forskning i Kina. Samtidigt som de nya reglerna presenterades så utlovades även större öppenhet och underlättande för delning av data, dock utan närmare specifikation av åtgärder för att åstadkomma detta.

ENERGI & MILJÖ

China Will Force a Resort Island to Phase Out Gasoline Cars – På ön Hainan, som är Kinas sydligaste provins, ska ett pilotprojekt nu implementeras för att fasa ut konventionella bilar till fördel för elbilar. Bloomberg uppmärksammar rapporter från statlig kinesisk media om att försäljningen av bensindrivna bilar ska kontrolleras och gradvis ska minska på Hainan, samtidigt som köp av bilar som drivs med förnyelsebar energi eller är ”energisparande” ska uppmuntras. Inga konkreta målsättningar angående tidplan eller andra detaljer har dock ännu presenterats. Kina är sedan 2009 världens största bilmarknad, och passerade 2015 även USA för att bli den största marknaden för elbilar. Under fjolåret såldes mer än hälften av världens elbilar i Kina.

Smog in key north China region rises 27 pct in March – ministry – Trots elbilar, förnyelsebar energi och andra intiativ för att förbättra luften så brottas Kinas störstäder fortfarande med allvarliga föroreningar. Enligt myndigheterna så ökade smogen i området Peking, Tianjin och Hebei under mars månad med 27 procent på årsbasis, efter att föroreningarna i vintras minskat något jämfört med förra året. Den ostadiga utvecklingen är sannolikt ett resultat av att användningen av kol främst minskar i procent och inte i ren mängd, då Kina fortfarande måste öka sin energiframställning i takt med att landets ekonomi växer. Reuters understryker att kinesiska myndigheter för tillfället jobbar med en ny plan för att motverka luftföreningar 2018-2022, men att experter uppmanar myndigheterna att ta till ännu större åtgärder för att hantera den omedelbara hälsorisk som den fortsatt dåliga luften i landets städer utgör.

SAMHÄLLE & KULTUR

Weibo’s New Online Guidelines: No Homosexual Content Allowed – I den senaste i raden av kampanjer för upprensning och censur på Kinas internet, kommer landets största mikroblogg Sina Weibo att förbjuda innehålla med inslag av våld och homosexualitet. Enligt Reuters utgör det nya förbudet en del av myndigheternas ambition att kontrollera olika sorters ungdoms- och populärkultur som sprider sig via internet, och även inkluderar bland annat rapmusik. Sina Weibo meddelade beslutet via sitt officiella konto på den egna mikrobloggen, vilket resulterade i häftig kritik och en populär hashtag som visade stöd för homosexualitet. Detta ledde i sin tur till att användare stängdes av och otaliga poster raderades som ”olagligt innehåll”. Reuters noterar även att den prisbelönta filmen ”Call Me By Your Name”, som skildrar en homosexuell romans, nyligen uteslöts från en kinesisk filmfestival.

China tried to control Tibetan exiles in Sweden by hiring a spy in the refugee community – Den tibetanska man som för ett drygt år sedan greps misstänkt för att spionera på tibetaner bosatta i Sverige åtalas nu formellt för flyktingspionage. Den 49-årige mannen, bosatt i Stockholm, är misstänkt för att ha bevakat exiltibetaner för att sedan lämna över informationen till en ”utländsk makt”, vilket enligt Business Insider sannolikt är Kina, särskilt eftersom åklagaren berättat för svensk media att mannen träffat kinesiska tjänstemän inte bara i Sverige utan även i Finland och Polen. Just innan sin han greps förra året ska mannen ha fått drygt 50 000 kronor som belöning för sitt arbete. Mannen ska mellan 2015 och 2017 ha samlat information om flera av de 140 tibetaner som är bosatta i Sverige, inklusive adresser, familjerelationer och resor. Fallet har stora likheter med den spionskandal som rullades upp 2009 och ledde till att två kinesiska tjänstemän utvisades från Sverige, varav en arbetat under täckmantel som korrespondent för statlig kinesisk media. Även då betalades en uigur av Kinas ambassad för att spionera på andra uigurer bosatta i Sverige.

Help detained bookseller and improve domestic workers’ rights, Hong Kong told in submission to UN – Nyligen lämnade 45 civilorganisationer in en oroande rapport angående Hongkong till FN:s råd för mänskliga rättigheter. Där beskrevs flera övergrepp mot mänskliga rättigheter i Hongkong, och över 100 rekommendationer gavs till stadens myndigheter för att förbättra det snabbt förvärrade tillståndet på detta område. Myndigheterna uppmanas bland annat att utföra en fristående och transparent utredning angående kidnappningen av Gui Minhai, samt att ta omedelbara åtgärder för att säkerställa han omedelbara frigivning. South China Morning Post kallar rapporten ”banbrytande”, med tanke på hur många olika aktörer som står bakom den.