Ulf Kristersson läser min bok, och fem nya bokrecensioner

Sedan jag sist skrev om min nya bok ”De kidnappade Kinasvenskarna” här på InBeijing, har den fått fem nya recensioner i svenska medier och på bokbloggar. Dessutom har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hunnit läsa min bok, och lade även ut en bild på boken på sin Facebook-sida:

Givetvis mycket roligt att läsas av Sveriges sannolikt nästa statsminster. Ännu roligare att Kristersson läste boken precis innan han efterlyste en tuffare Kinapolitik i en uppmärksammad intervju med Dagens Industri.

Vidare recenserade Svenska Dagbladet förra veckan ”De kidnappade Kinasvenskarna” i en lång text som även hamnade i kulturdelen i papperstidningen.

Recensenten Maja Thrane tar vara på en hel del ”oroväckande” uppgifter i boken, som Kinas påverkansarbete inom FN och EU, eller regimens massiva propagandasatsningar samt dubbelspel vad gäller klimatet.

Thrane ger även såväl en känga som råd och tips till svenska myndigheter:

Efter läsning av ”De kidnappade kinasvenskarna” ter det sig också som om svenska UD borde ändra informationen till sina medborgare om att ”Kina vanligtvis är säkert för utländska resenärer” till något mer passande, typ: nämn inte mänskliga rättigheter, yttrandefrihet eller andra skällsord i samma mening som Kina i offentliga sammanhang – varken i svensk media eller på Facebook.

(…)

Och sist men inte minst: de bilaterala relationernas goda inflytande på Kinas demokratiska utveckling lyser med sin frånvaro. Fler människorättsadvokater än någonsin sitter fängslade, regimen avsätter ofattbara 1 100 miljarder kronor till ”inre säkerhet”, och Xi Jinpings mest återkommande slagord är ”den kinesiska rasens återfödelse”.

Så kära läsare, när ni fäller ner locket till er Mac eller PC, drar på er era Nikes eller tar en tur i Volvon, skicka en liten tanke till Gui Minhai eller någon av de fängslade advokater som just nu får sina knäskålar sönderslagna. Vår egen regering gör det nämligen inte.

Att recensionerna bokstavligen talat ramlar in från alla håll och kanter kunder ses av att även Rättvisepartiet Socialisternas egen tidning Offensiv uppmärksammande min bok förra veckan, genom en text med rubriken ”Kinadiktaturens brutala repression”.

Även här var omdömet odelat positivt, och det är verkligen kul att ha skrivit en bok som förnöjsamt kan läsas av såväl Moderaternas partiledare som Rättvisepartiet Socialisternas medlemmar!

Även i Offensiv får den nuvarande regeringens hantering av fallen Peter Dahlin och Gui Minhai underkänt:

Diktaturen har en mängd metoder i sin arsenal för att knäcka de som arresteras och tvinga fram ”erkännanden”. Vid sidan av tortyr, förödmjukande förhör, isolering och påtvingad vakenhet finns hot och repressalier mot familjemedlemmar. Denna kombination av våld och vidrigheter följs inte sällan av tv-sända ”avböner” där den som förklarar sig ”skyldig” offentligt läser upp vad kidnapparna har skrivit.

För att frisläppas tvingades Peter Dahlin inför tv-tittarna den 18 januari beskriva sig själv – en enskild person – som ett ”hot mot Kinas nationella säkerhet” samt att han hade ”sårat det kinesiska folkets känslor”. Därefter deporterades han och portades från Kina.
De svenska myndigheternas förhållande till Peter Dahlins kidnappning kännetecknades av samma totala brist på engagemang som fallet var vid kidnappningen av Gui Minhai. Innan han kidnappades hade Peter Dahlin informerat sin kontakt på ambassaden om att det finns en akut risk för att han skulle föras bort. Om han inte hörde av sig till kontakten igen hade uppenbarligen någonting hänt. ”Men trots detta berättade svenska ambassaden inget för min familj, som så klart började oroa sig då jag inte kom fram till Thailand. De fick istället på egen hand höra av sig till ambassaden för att få reda på vad som skett”.

Övriga recensioner har den senaste veckan gjorts av Amnesty Press samt bokbloggarna Bina’s Books och C.R.M. Nilsson som gav boken 4 stjärnor av 5 möjliga.

Döm själv, genom att beställa ”De kidnappade Kinasvenskarna” via exempelvis Bokus för 189 kronor inklusive frakt!