Göteborgs-Posten recenserar min bok ”De kidnappade Kinasvenskarna”

18 februari, 2018

I en lång text med rubriken ”Otäckt och oumbärligt om de kidnappade Kinasvenskarna” recenserar Göteborgs-Posten i dag min nya bok.

Redan i ingressen kallar recensenten Ulrika Knutsson boken för ”en kompakt guide till Kinas avsikter under Xi Jinping”. Hon återger de senaste händelserna i fallet Gui Minhai som värre än i George Orwells klassiska dystopi ”1984”, och beskriver sedan min bok enligt följande:

Som av en händelse utkommer i dagarna journalisten Jojje Olssons bok De kidnappade Kinasvenskarna på Historiska media. Det är en oumbärlig redogörelse för den som vill försöka förstå det obegripliga som sker mitt för våra ögon.

”För en gångs skull är rykande aktuell inte bara en klyscha”, skriver Knutsson och framhåller liksom tidigare recensioner bokens innehåll som otäckt och ohyggligt:

Bokens första del är en skrämmande exposé över vad som hänt de båda männen. Vi får en bild av hur den kinesiska säkerhetstjänsten inte skyr några medel för att ringa in, trakassera och krossa en aldrig så liten människa, som kan upplevas som ett kritiskt irritationsmoment. Maktens tålamod är nedslående. Skildringen av hur Peter Dahlin tillbringar 23 dygn i ”svart fängelse” under tortyr är riktigt otäck.

Vidare tar Knutsson också vara på en rad viktiga detaljer i boken, som exempelvis två fall jag återger då Kina genom ekonomiska morötter lyckats locka ett enstaka land till att stoppa gemensamma uttalanden från hela EU:

I juni 2017 misslyckades EU med att göra ett gemensamt uttalande i FN, mot Kinas bristande mänskliga rättigheter. Grekland ville inte vara med om denna ”icke-konstruktiva kritik”. Det är svårt att tro att inte det kinesiska köpet av Greklands största hamn i Pireus spelade roll.

I februari skulle EU protestera mot tortyr och godtyckliga anhållanden av MR-advokater i Kina. Men då var det Ungerns Victor Orbán som knotade. Ungern har tagit emot stora kinesiska investeringar och ville inte störa relationen.

”De kidnappade Kinasvenskarna” har sedan tidigare denna månad fått odelat positiva recensioner i Dagens Nyheter, Expressen och Sydsvenskan.

Boken kan beställas via bland annat Adlibris och Bokus för 189 kronor inklusive frakt.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.