Expressen recenserar min bok ”De kidnappade Kinasvenskarna”

10 februari, 2018

Den tredje recensionen av min nya bok denna vecka står Expressen för, i en text med rubriken ”Vi måste ta Kinas hot mot demokratin på allvar”.

Där framhåller Sven Olov Karlsson boken som ”utmärkt läsning” för insikten att vi oroar oss för USA när vi borde oroa oss för Ryssland, men att vi också oroar oss för Ryssland när det egentligen är Kina som vi egentligen bör oroa oss för

Förutom att beskriva fallen Gui Minhai och Peter Dahlin, återger Karlsson tempot och stämningen i ”De kidnappade Kinasvenskarna”:

Berättelserna om Peter Dahlin, vars arbete för en människorättsorganisation gav honom 23 mardrömslika dygn i ett av Kinas ”svarta fängelser” 2016 och därefter utvisning, och om svenske medborgaren och förläggaren Gui Minhai, försvunnen i Kina utan rättegång sedan 2015, är fullkomligt ohygglig läsning.

(…)

Det är en oklanderligt underbyggd och energisk bok, utan konstfärdigheter och resonerande vilopunkter, obarmhärtig som en madrasserad cell i ett underjordiskt fängelse: man vill ut till varje pris.

I recensionen – som kan läsas i sin helhet på Expressens hemsida – understryks även faktumet att Kina aldrig varit så integrerat i världshandeln som tidigare, men att utvecklingen vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter ändå går åt fel håll.

Karlsson frågar sig även retoriskt att om till och med vi i Sverige böjer oss för Kinas ekonomiska makt, hur stor måste då samma press vara på världens fattiga nationer?

Tidigare denna vecka har ”De kidnappade Kinasvenskarna” även fått positiva recensioner i Dagens Nyheter och Sydsvenskan.

Beställ boken via exempelvis Adlibris eller Bokus, för 189 kronor inklusive fri frakt för privatpersoner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop