USA, EU och Tyskland kräver att Gui Minhai friges

Efter att Margot Wallström i tisdags för första gången sedan oktober 2015 öppet uppmanade Kina att släppa Gui Minhai, upprepade Hans Dietmar Schweisgut, EU:s ambassadör i Kina, nästan genast den svenska utrikesministerns krav.

Under fredagen uttalade den tyska ambassaden i Kina sitt stöd för att den kinesiska regimen ska släppa Gui Minhai, och i dag kom även liknande krav USA:s utrikesdepartement.

Detta genom ett pressmeddelande, som kan läsas via amerikanska utrikesdepartementets hemsida och lyder enligt följande:

We are deeply concerned that Swedish citizen Gui Minhai was detained on January 20. We call on Chinese authorities to explain the reasons and legal basis for Mr. Gui’s arrest and detention, disclose his whereabouts, and allow him freedom of movement and the freedom to leave China. The United States and our European partners are bound by shared principles of liberty, equality, and human dignity. We will continue to coordinate with our partners, allies and regional organizations on promoting greater respect for human rights in China.

I veckan har även Reportrar utan gränser uppmanat alla världens demokratier att sätta press på Kina för att Gui Minhai genast ska friges.

Sedan tidigare har även senator Marco Rubio, en av Donald Trumps tuffaste konkurrenter till den republikanska nomineringen av presidentkandidat inför förra valet i USA, via Twitter krävt att Kina genast ska släppa Gui:

Detta är faktiskt något som Margot Wallström ännu inte har gjort via sitt annars väldigt aktiva Twitterkonto, där hon den senaste veckan bland annat fördömt terroristattacker i Afghanistan, uttalat sig om dödsstraff i Vitryssland och hedrar Ingvar Kamprads minne.