Gui Minhai har träffat sin familj och ringt sin dotter

Under natten lokal tid twittrade Bei Ling, en av Gui Minhais äldsta vänner, att Gui just nu tillbringar tid med sin familj i Kina och har genom telefonsamtal bekräftat att han är fri:

Enligt Bei Ling ska Gui ha ringt till sin dotter Angela för tre timmar sedan [i skrivande stund 13 timmar sedan] och talat i 40 minuter, bland annat för att bekräfta att han är fri.

Han sade sig vidare vara med sin fru i staden Ningbo just nu, och har de senaste dagarna träffat sin mor och sina äldre systrar. Gui ska också ha bekräftat att det var han som ringde svenska generalkonsulatet i Shanghai tidigare i veckan för att uttrycka sin önskan om att ansöka om nytt svenskt pass.

I telefonsamtalet ska Gui även ha sagt att han önskar återvända till sitt hem i Tyskland, efter att ha tillbringat en kortare tid i Ningbo och fått ”tillstånd” av polisen att lämna landet.

Detta är givetvis mycket goda nyheter, även om det fortfarande inte går att bekräfta att Gui är helt fri innan han har fått de nödvändiga tillstånden för att lämna Kina, skriver bland annat Hong Kong Free Press:

A press statement released to US-backed Radio Free Asia by a writers’ association led by Bei said it is unknown whether Gui is free to come and go as he wishes in Ningbo. The association called on China to let Gui leave China with his wife and return to Europe, in accordance with his own desires. It added that the association would be pleased to see his exit facilitated by Swedish authorities.

Patrick Poon, China researcher at Amnesty International told HKFP: “While it’s again encouraging to hear more news about Gui, we believe he’s still not completely free and he’s still subjected to surveillance. If he’s free, his daughter should be able to get in touch with him.”

Inget uttalande har ännu gjorts av Angela Gui.