Trump mer omskriven i media än alla svenska partiledare tillsammans

Det faktum att USA i allmänhet och Donald Trump i synnerhet dominerar svensk utrikesjournalistik är ett ämne jag ofta skrivit om här på InBeijing. Mitt inlägg ”Journalistförbundet ger 32 stipendier till USA, inget till Kina eller Indien” förra månaden delades hundratals gånger och skapade en livlig debatt på Facebook.

Huruvida USA:s oproportionerligt stora plats i svenska medier tränger ut bevakningen från andra delar av världen var också ämnet för ett seminarium vid namn ”USA, USA, USA! Resten av världen i medieskugga?” som hölls i Stockholm i mitten av december.

Under seminariet menade främst journalisten och författaren David Isaksson att så är fallet. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg, som även är med och producerar Sveriges Radios USA-podd, sade dock att detta inte stämmer utan att såväl Sveriges Radio som andra svenska medier i själva verket har en geografiskt välbalanserad utrikesrapportering.

Nu visar dock ny statistik från medieanalysföretaget Retriever att Isaksson är närmare sanningen än Lindberg. Företaget har nämligen undersökt vilka personer som oftast nämndes i svensk redaktionell media under fjolåret, och resultatet är överraskande även för den som på förhand är medveten om USA-centreringen i svensk media:

– Vi har aldrig sett något liknande. Trump är mer omskriven i media än någon annan person eller händelse de senaste två åren. Han är mer omskriven än de svenska partiledarna tillsammans, inklusive statsminister Stefan Löfven, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker på Retriever.

Under året har drygt 227 000 artiklar skrivits om Donald Trump i svenska tidningar. Det motsvarar en artikel varannan minut, dygnet runt. I nära en fjärdedel av artiklarna omnämns även Twitter, något som tyder på att presidenten lyckas nå ut och sätter agendan i nyhetsrapporteringen.

Donald Trump toppar Retrievers lista över de 20 mest omskrivna personerna i svensk media 2017 med 229 392 artiklar. På andra plats kommer statsminister Stefan Löfven med 83 899 artiklar.

Bland utländska politiker återfinns Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Theresa May, Angela Merkel och Recep Tayyip Erdoğan i respektive ordning alla på mellan 21 000 och 37 000 artiklar.

Kinas president Xi Jinping – som nyligen utsågs till världens mäktigaste man av The Economist – fanns inte på listan överhuvudtaget och omnämndes därför färre än 12 000 gånger i svensk media under fjolåret.

Detta trots att Xi under den 19:e partikongressen i oktober förlängde sitt ämbete med minst fem år, och blev Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong genom att skriva in sitt egen namn i kommunistpartiets stadgar.

Den enda östasiatiska personen som finns med på listan är Nordkoreas diktator Kim Jong Un, som hamnar på 14:e plats efter att ha omnämnts i 18 370 artiklar. Retriever påpekar dock att i över hälften av alla artiklar där Kim nämns, förekommer även Trumps namn.

Förutom i redaktionell media så kunde USA-hysterin även ses i SVT Nyheters årskrönika enligt följande:

Och under gårdagen publicerade Sveriges Radio vidare det 113:e(!) avsnittet av USA-podden. Programmets huvudrubrik var, naturligtvis, Donald Trumps senaste utspel på Twitter.