Fullständig presentation av Kinas nya hamn i Lysekil

24 december, 2017

Min artikel ”Sanningen bakom Kinas miljardinvestering i Lysekil” i tidskriften Fokus har fått stor spridning, och citerades bland annat i en ledartext i Expressen under gårdagen med rubriken ”Sverige snoozar medan Kina tar över världen”.

Expressens ledarartikel har delats över 1 200 gånger bara på Facebook, och det verkar som att allmänheten nu sakta börjar inse allvaret med en stor kinesisk hamn på den svenska västkusten.

På grund av utrymmesskäl var det dock många uppgifter som inte fick plats i min text i Fokus, och som jag istället publicerade här på InBeijing i fredags i ett inlägg med rubriken ”Kinas hamn i Lysekil: Nya uppgifter och dokument”.

Där fanns – förutom dokument som skrivits på av Lysekils kommunledning – även uppgifter om ett nytt möte som ska hållas i januari 2018. Detta enligt en presentation som jag tagit del av, där innehållet i nästa möte presenteras närmare tillsammans med detaljerade planer för själva hamnen med tillhörande infrastruktur.

I dag lägger jag upp hela denna presentation här nedan, och i större version via Scribd:

Denna presentation gavs till delar av Lysekils kommunledning i mitten av november, och det var med den som bakgrund som kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson skrev på papper för att gå vidare med en förundersökning om hamnbygget.

De konsulter som står bakom presentationen har också bekräftat i Sveriges Radio att innehållet godkänts av företaget Sunbase, som leder det konsortium som står bakom investeringsplanerna.

I presentationen finns även information om företagen China Communications Construction och China Merchants Group, som vill investera tillsammans med Sunbase.

Vidare har en namninsamling med titel ”Stoppa kinesisk containerhamn i Brofjorden” nu startats.

En liknande namninsamling var en av anledningarna till att Göteborg stoppade byggplanerna för Kinas nya generalkonsulat i naturområdet Stora Torp, så det är utan tvekan till nytta att ta en minut och skriva under detta upprop.

Go toTop