Australiens nya lagar mot spioneri får Kina att rasa

De senaste månaderna har såväl australiensisk media som chefen för landets underrättelsetjänst varnat för kinesiskt spionage och ökat politiskt inflytande. Kina är nämligen Australiens i särklass största handelspartner och närmare en miljon kineser är nu bosatta i landet.

Kina har de senaste åren börjat slå politiska mynt av den ekonomiska beroendeställning som Australien utvecklat gentemot diktaturen. Därför har Australiens regering under årets gång utarbetat en särskild lag mot spioneri och utländskt inflytande, med udden riktad mot Kina.

När premiärminister Malcolm Turnbull i veckan presenterade lagförslaget så hymlade han heller inte med att det handlade om att motverka kinesiska aktiviteter. Bland annat ska större utländska donationer till partier eller enstaka politiker förbjudas, vilket hänger samman med en rad kinesiska mutskandaler som utspelat sig på senare tid.

Det tydligaste exemplet utgörs av en senator i partiet Labor, som bröt från partilinjen och försvarade Kinas framfart i Sydkinesiska havet för att en kinesisk miljardär inte skulle dra tillbaka en mångmiljondonation till partiet. Turnbull anser nu att denna senator bör avgå.

Det nya lagförslaget fick Kinas ambassad i Australien att genast framföra en mycket kraftig protest, där man beskyller lagarna för att vara både paranoida och rasistiska:

In a statement released on Wednesday the Chinese embassy said that reports about “so-called Chinese influence and infiltration in Australia … were made up out of thin air and filled with cold war mentality and ideological bias”.

It said the reports “reflected a typical anti-China hysteria” and were “paranoid”.

“The relevant reports not only made unjustifiable accusations against the Chinese government, but also unscrupulously vilified the Chinese students as well as the Chinese community in Australia with racial prejudice, which in turn has tarnished Australia’s reputation as a multicultural society.”

The Chinese embassy accused “some Australian politicians and government officials” of making “irresponsible remarks to the detriment of political mutual trust between China and Australia”.

“We categorically reject those allegations.”

Det var knappast oväntat att Kinas ambassad skulle kritisera lagförslaget. Men i själva verket utgör ambassaden en betydande del av problemet.

Det är nämligen Kinas ambassad och dess konsulat som koordinerar studentföreningen Chinese Students and Scholars Association (CSSA), vilken noggrant bevakar vad de 150 000 kinesiska studenterna som befinner sig i Australien säger och gör.

Under årets gång har Fairfax Media intervjuat en ordförande för CSSA vid University of Canberra som ”inte skulle tveka” att rapportera sina studiekamrater till Kinas ambassad i Australien.

Likaledes har en tidigare ordförande berättat hur Kinas ambassad och konsulat finansierar CSSA:s evenemang, och flyger in dess medlemmar från hela Australien till ambassaden i Canberra för politiska direktiv.

Förutom att bevaka kinesiska studenter, har CSSA i samröre med kinesiska myndigheter upprepade gånger även försökt påverka universitetens innehåll. Detta görs oftast genom hot att minska antalet kinesiska studenter, vars studieavgifter många lärosäten blivit beroende av.

Påverkan sker även med andra metoder. I ett särskilt illavarslande exempel varvade ett tiotal kinesiska studenter sina lyxbilar på tomgång utanför Indiens generalkonsulat i Sydney, dekorerade med slogans innehållandes dödshot. Detta efter att en karta förekommit i undervisningen där omstridda områden i Himalaya betecknades som indiska.

Det är också Kinas ambassad som har betalat flera australiensiska medier för att publicera kommunistpartiets budskap i sina tidningar, och samtidigt även bringat de kinesiskspråkiga medierna i Australien under kontroll genom en kombination av hot och annonspengar.

Förra månaden skrev jag även här på InBeijing hur en ”hotbild” från Kina lyckades stoppa publiceringen av boken ”Silent Invasion: How China is Turning Australia into a Puppet State”.

Denna bok är skriven av professor Clive Hamilton, som tidigare publicerat åtta böcker på förlaget Allen & Unwin. Men denna gång backade förlaget ur i sista stund på grund av säkerhetsrisk mot såväl dem själva som mot Hamilton. Fallet beskrevs som första gången någonsin en utländsk makt lyckats stoppa publiceringen av en politiskt känslig bok i Australien.

Det råder alltså inga tvivel om Kinas ambition att påverka Australien politiskt. Vidare så är den kinesiska ambassadens kritik av de australiensiska lagarna mot spioneri särskilt anmärkningsvärd av två skäl.

Till att börja med så har Kina som officiell hållning att aldrig lägga sig vad man kallar andra länders ”inre angelägenheter”. Genom att aldrig kritisera andra länders politiska beslut, hoppas man även på utebliven kritik från omvärlden.

Vidare så införde Kina denna vecka en rad nya tillägg i sin egen omdiskuterade lag mot spionage som infördes 2014. De nya tilläggen går mycket längre än vad australiensiska lagstiftare någonsin skulle drömma om.

Tilläggen innebär bland annat att utländska medborgare nu kan bli svartlistade från Kina, eller hindrade från att lämna landet, om det anses sannolikt att de kan tänkas ägna sig åt aktiviteter som ”hotar den nationella säkerheten”.

I detta svepande begrepp ingår enligt tilläggen ”utländska individer eller grupperingar” som utmanar kommunistpartiets maktmonopol eller fabricerar eller vinklar information.

Det är alltså nu fullt möjligt att utlänningar som skrivit något kritiskt mot Kinas regim på västerländska sociala medier kan hindras från att resa in i landet, eller ännu värre kidnappas när de väl befinner sig på plats.

Detta har de facto redan skett. Förra veckan skrev jag här på InBeijing om hur den taiwanesiska medborgaren Lee Ming-che, som kidnappades i Kina i våras, dömdes till fem års fängelse för att ha ”förolämpat” Kinas regering på WeChat och Facebook.

Vad har då hänt med de få länder som vågat utrycka kritik mot den kinesiska anti-spionlag? Jo, de har avfärdats i skarpa ordalag för att blanda sig i Kinas ”inre angelägenheter”.

Relaterad läsning:

Malcolm Turnbull announces biggest overhaul of espionage, intelligence laws in decades” (ABC News)
Australia, citing concerns over China, cracks down on foreign political influence” (Reuters)
Chinese influence on Australia is ’fabricated’ by media, China claims” (The Guardian)
China scolds Australia over its fears of foreign influence” (Today)