Publicerat: Staten mot kapitalet i Kina

I det aktuella numret av Veckans Affärer finns en artikel av mig om hur Kinas myndigheter utökar sitt inflytande över landets internet- och teknikföretag, bland annat genom obligatoriska particeller och påtvingade ägarandelar.

Trots löften om ett friare arbetsklimat för entreprenörer inom detta område så blir restriktionerna och censuren på Kinas internet allt mer allvarliga.

Men inte nog med det; Kinas kommunistparti har de senaste åren skärpt kraven på etableringen av particeller i internet- och teknikföretag, som ska ge insikt i verksamheten och se till så att partiets riktlinjer följs.

En anledning är Xi Jinpings uttalade övertygelse om att kommunistpartiet för att behålla maktmonopol i Kina inte bara måste kontrollera landets militär, utan även nyckelområdena inom landets ekonomi.

Kinas två högst värderade företag i dag är Alibaba och Tencent. För bara tio år sedan toppades denna lista av fem statliga jätteföretag inom branscher som olja och bank, som partiet länge kontrollerat. Nu är det alltså dags att se till så att man även bestämma över internetföretagen.

Nu under hösten har det därför kommit uppgifter om att kommunistpartiet tvingat till sig ägarandelar i ett par av landets mindre internetföretag, och nu försöker göra likadant med de allra största:

Som jag skriver i min artiklar ger dessa ägarandelar Kinas myndigheter kontroll över bolagens allra viktigaste beslut, inklusive investeringar och företagskultur:

I oktober rapporterade Wall Street Journal att kommunistpartiet nu pressar några av landets största internetföretag – inklusive Alibaba, Tencent och Baidu – på ägarandelar. Partiet ska ha efterlyst en andel på omkring en procent, som även skulle innebära viss makt över beslutsfattning och operativ verksamhet. Dessa så kallade “special management shares” har redan materialiserats i ett par mindre kinesiska internetföretag, och verkar nu som modell även för de större.

– Många pekar på att partiet “bara” kräver en andel på 1-2 procent i de berörda företagen. Men det är jämförbart med att italienska maffian tar en enprocentig ägarandel. Ingen ifrågasätter vem som är den riktiga auktoriteten, säger Christopher Balding.
I september utfärdades även ett policydokument där Xi Jinping uppmuntrade privat företagande, men påminde landets entreprenörer om att de först och främst måste vara patrioter och följa partiets vägledning.

Detta är något som även påverkar utländska investerare. Under årets gång har 35 teknikföretag som är listade i USA och Hongkong etablerat particeller under tystnad, enligt uppgifter från bland annat Financial Times.

Flera av dem har även ändrat i sina bolagsordningar så att partiet spelar en så kallad ”kärnroll” i företagens ledning.

Som den intervjuade ekonomiprofessorn Christopher Balding påpekar i min artikel, så är det nästan omöjligt för internetföretagen att motsätta sig kommunistpartiets krav på större inflytande. De är nämligen beroende av tillstånd och licenser från statligt håll.

Läs hela min text i Veckans Affärer här nedan eller i större version via Scribd: