Two ethnic Uighur women pass Chinese paramilitary policemen standing guard outside the Grand Bazaar in the Uighur district of the city of Urumqi in China's Xinjiang region on July 14, 2009. A mosque was closed and many businesses were shuttered a day after police shot dead two Muslim Uighurs, as ethnic tensions simmered in restive Urumqi. AFP PHOTO / Peter PARKS (Photo credit should read PETER PARKS/AFP/Getty Images)

Kinas muslimer sätts i läger för politisk omskolning

Jag har tidigare här på InBeijing skrivit om repressionen mot den muslimska minoriteten uigur, som främst befolkar den nordvästra provinsen Xinjiang, trappats upp betydligt under det senaste året.

Nu uppmärksammar Human Rights Watch det senaste steget i ledet i denna repression, nämligen nyupprättade läger för politisk omskolning dit tusentals uigurer sedan april i år tagits mot sin vilja:

Human Rights Watch interviewed three relatives of detainees held in political education facilities around Kashgar City and Bortala Prefecture in 2017. They said the detentions began in the spring and lasted for several months. They said that people sent to the centers were not presented with a warrant, evidence of a crime, or any other documentation. They did not know which local authorities were responsible for detaining their family members or in some cases, even where they were held.

The family members said that men, women, and children were all being held. In one case, a family of four, including two children, were taken to a political education facility in western Xinjiang in April for traveling abroad for business and for the Hajj, an Islamic pilgrimage to Mecca. While one parent and one child were released after three months, the other two are believed to be still in custody.

De personer som Human Rights Watch talat med berättar hur deras anhöriga tagits till dessa läger för anledningar som att de studerat utomlands, eller haft regelbunden kontakt med familjemedlemmar som flytt Kina och nu bor i utlandet.

Ytterligare en anledning till politisk omskolning är deltagande i så kallade ”otillåtna religiösa aktiviteter”. Detta kan innefatta bärandet av huvuddukar eller andra muslimska klädesplagg, samt kontakt med familjemedlemmar i Xinjiang som tidigare gripits av polis.

Att lägren för politisk omskolning existerar bekräftas av att statlig media i Xinjiang har rapporterat om dem. Media refererar till dem som ”träningscenter mot extremism” eller träningscenter för utbildning och förvandling”.

Enligt rapporter har hela skolor eller myndighetsbyggnader byggts om till dessa center, där tjänstemän sägs ”äta, leva och arbeta” sida vid sida med de intagna. De intagna tvingas bland annat avsäga sig sin religiösa tro och dagligen se på statliga propagandavideos.

Omfattningen av dessa läger är oklar, men enligt den lokala tidningen Xinjiang Daily hade 2 000 muslimer ”utbildats” bara vid ett enda center i staden Hotan. Tidningen rapporterar även hur en av de intagna tvingades – efter två månaders omskolning – att inför 5 000 personer framhålla hur han förändrats och nu insett att han tidigare ”skadats” av extremistiska läror.

Human Rights Watch framhåller att dessa läger inte bara bryter mot internationella bestämmelser, utan även mot Kinas egen konstitution. Enligt artikel 37 i denna konstitution så måste åklagarmyndighet eller domstol godkänna frihetsberövanden likt dessa, som nu istället verkar ske helt godtyckligt.

Organisationen påpekar även hur situationen för Xinjiangs etniska minoriteter försämras betydligt sedan Chen Quanguo utnämndes till provinsens partisekreterare för drygt ett år sedan. Chen är ökänd för sina även med kinesiska mått mätt hårdhänta metoder i Tibet, som han tidigare styrde med järnhand:

Since Party Secretary Chen Quanguo moved from Tibet to lead Xinjiang in August 2016, the Xinjiang regional government has enacted policies that restrict foreign ties. It has recalled passports from Xinjiang residents since October 2016, which restricts foreign travel for these residents and gives police wide power to scrutinize residents’ proposed visits abroad. It has ordered Uyghur students studying abroad, including in Egypt, to return to Xinjiang, and made Egyptian authorities round up students who failed to return in July 2017.

There have also been reports of people being sentenced to prison for more than 10 years for studying or traveling abroad. Chen has also stepped up surveillance of residents, already under heightened security measures and an ongoing “strike hard” campaign, by employing the latest technologies, as well as hiring thousands more security personnel.

Xinjiangs muslimer har därmed tvingats vänja sig vid allt värre övergrepp under det senaste året. Men att placera tusentals personer, inklusive barn, i politiska omskolningsläger innebär en helt ny dimension i denna obönhörliga religiösa förföljelse.