Kina förbjuder ”muslimska namn” på barn

Den senaste steget i ledet från Kinas myndigheter för att ”bekämpa religiös extremism” i provinsen Xinjiang är ett förbud mot att döpa barn till ett par dussin namn, bland annat Mohammed, som anses vara för muslimska.

Bland annat The Guardian rapporterade under gårdagen hur barn som döps till något av dessa namn kommer gå miste om skolgång, sjukvård och andra sociala förmåner genom att barnen helt enkelt förvägras att föras in i mantalsskrivningen och därmed inte får någon nationellt ID-kort.

Detta följer mindre än en månad efter extremistlagar i samma provins som förbjuder slöja eller ”onormalt” skägg, samt gör det straffbart att inte titta på statlig tv eller lyssna på statlig radio.

De nya namnlagarna mötte under gårdagen kritik från flera organisationer, bland annat Human Rights Watch:

“This is just the latest in a slew of new regulations restricting religious freedom in the name of countering ‘religious extremism,’” Sophie Richardson, China director at Human Rights Watch, said in a statement. “These policies are blatant violations of domestic and international protections on the rights to freedom of belief and expression.

“If the government is serious about bringing stability and harmony to the region as it claims, it should roll back – not double down on – repressive policies.”

Medan namnlagen under gårdagen uppmärksammades världen över, verkar SVT och Göteborgs-Posten vara de enda svenska medier som skriver om detta.

Det är mycket märkligt, då islamofobi annars är ett hett ämne för debatt i svenska medier. Och det är få platser i världen just nu där muslimer är lika förtryckta som i västra Kina.

För den som vill läsa mer i ämnet så skrev jag tidigare denna månad en lång artikel för Taiwan Sentinel med rubriken ”China’s Assault on Race and Religion: Misunderstood and Underreported”, som översatts och uppmärksammats av flera andra utländska medier.