Fler talare vid manifestation för Gui Minhai i Stockholm

Förra veckan skrev jag här på InBeijing om den manifestation som ska hållas för Gui Minhai fredagen 15 september klockan 12:00.

Den kommer äga rum utanför Kinas ambassad i Stockholm, där en dryg handfull talare ska samlas för att visa sitt stöd för förläggaren som nu suttit fängslad 700 dagar utan rättegång.

I dag blev ytterligare några deltagare bekräftade, och listan ser nu riktigt gedigen ut. Vid manifestationen kommer nu följande personer att tala:

Angela Gui, dotter till Minhai
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet (NY)
Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot Liberalerna (NY)
Karin Olsson, kulturchef Expressen
Björn Wiman, kulturchef Dagnes Nyheter (NY)
Helena Giertta, chefredaktör för Journalisten
Ulrika K Engström, internationell sekreterare Svenska PEN (NY)
Ulrika Kärnborg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef SVD, sekreterare PK Stockholm (NY)

Manifestationen finns som evenemang på Facebook, där man kan få mer information och anmäla sitt intresse. Se nedan även pressutskick och en affisch för spridning:

STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI
FREDAGEN 15 SEPTEMBER KLOCKAN 12:00

Den är nu 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott på statlig kinesisk tv.

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet.

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam.

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina. Med anledning av detta anordnas en manifestation fredagen 15 september klockan 12:00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken)

Buss 69 går från T-centralen till Kaknästornet södra. Kinas ambassad ligger ett par minuters promenad därifrån.

Om du har möjlighet – tveka inte att ta dig till kinesiska ambassaden för att visa ditt stöd!

Ju fler som kommer dit, desto tydligare signal sänder det till Kinas myndigheter att kidnappning av svenska medborgare inte är acceptabelt!