Manifestation för Gui Minhai utanför Kinas ambassad i Stockholm!

6 september, 2017

Nästa vecka har Gui Minhai suttit fängslad i Kina i 700 dagar utan rättegång eller juridisk representation. Då Gui endast har svenskt och inte kinesiskt medborgarskap bryter detta på flera vis mot internationell lag.

Med anledning av detta kommer en första manifestation på svensk mark att hållas utanför Kinas ambassad i Stockholm, fredagen 15 september klockan 12:00.

Bland talarna finns Guis dotter Angela Gui samt representanter från bland annat Sveriges författarfond, Journalistförbundet och Expressen.

Pressutskick med närmare information:

STÖDMANIFESTATION FÖR GUI MINHAI
FREDAGEN 15 SEPTEMBER KLOCKAN 12:00

Den är nu 700 dagar sedan den svenske författaren och förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter, som i hemlighet förde honom över gränsen till Kina där han sedan dess hållits fängslad utan rättegång. Han har inte getts rätt till någon advokat, men har två gånger tvingats ”erkänna” påhittade brott på statlig kinesisk tv.

Även fyra av Gui Minhais kollegor kidnappades 2015, men har släppts efter sina framtvingade tv-erkännanden. Detta pekar på att Gui riskerar bli syndabock för den gemensamma förlagsverksamheten och dömas till ett långt fängelsestraff. Detta trots att grundlagen i Hongkong där de verkade garanterar pressfrihet.

Frihetsberövandet av Gui Minhai är samtidigt ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. Han styr media och kultursektor med järnhand. I dag ligger Kina på plats 176 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers index för global pressfrihet bakom länder som Kuba, Sudan och Vietnam.

Mot denna bakgrund är det viktigt att visa stöd för Gui Minhai och alla andra som fallit offer för den pågående kampanjen mot det fria ordet i Kina. Med anledning av detta anordnas en manifestation fredagen 15 september klockan 12:00 utanför Kinas ambassad i Stockholm. (Lidovägen 8 vid Djurgårdsbrunnsviken, strax öster om Etnografiska museet och Tekniska museet, Djurgårdsbrunnsviken)

Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Angela Gui dotter till Minhai
Ulrika Kärnborg vice ordförande i Sveriges Författarförbund
Helena Giertta , chefredaktör för Journalisten
med flera.

Initiativtagare och konferencier: Kurdo Baksi

Buss 69 går från T-centralen till Kaknästornet södra. Kinas ambassad ligger ett par minuters promenad därifrån.

Ju fler som närvarar på manifestationen, desto mer inser kinesiska myndigheter att olagliga och utomrättsliga kidnappningar av svenska medborgare inte är acceptabelt!

För den som vill dela med sig på sociala medier finns manifestationen även som ett evenemang på Facebook med rubriken ”Var är Gui Minhai?

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.