Taiwan i topp, Kina i botten enligt nytt pressfrihetsindex

I dag släppte Reportrar utan gränser World Press Freedom Index 2017, där Taiwan klättrar sex snäpp till plats 45 och behåller sin position som det högst rankade landet i Asien vad gäller pressfrihet.

Kina ligger kvar på plats 176 av 180 bakom länder som Vietnam, Kuba och Sudan. Reportrar utan gränser fastslår att inga förbättringar alls har gjorts i Kina sedan förra året, och kallar vidare president Xi Jinping för ”the planet’s leading censor and press freedom predator”.

Över 100 journalister och bloggare är nu anhållna i Kina. Men än värre så uppmärksammar Reportrar utan gränser även Kinas ambition att försöka legitimera och sprida sin mediamodell utomlands:

As China’s economic and political powers increases in the world, the Chinese authorities are increasingly lobbying and pressuring for governments and companies to embrace their vision of a total control of media and information.

Detta sker redan i Hongkong, som faller ytterligare tre platser på årets ranking och nu återfinns på position 73. För bara sju år sedan, 2010, var staden rankad på plats 34.

Hongkongs dramatiska fall beror enligt den nya rapporten inte bara på ökade svårigheter för journalister att rapportera om lokalpolitik eller känsliga fall på det kinesiska fastlandet. Även kinesiska aktörers förvärv av lokala medier som South China Morning Post beskrivs som ”extremt oroande”.

Vidare påpekas att reportrar i Hongkong i ökad utsträckning även utsätts för våld från kinesiska kommunistpartiet följeslagare. Förra hösten släppte Reportrar utan gränser en specialrapport angående detta, med titeln ”The invisible hand on Hong Kong’s media”.

Med denna bakgrund i åtanke är det knappast överraskande att Reportrar utan gränser tidigare i år beslutade sig för att öppna sitt första Asienkontor i Taipei snarare än Hongkong.

Vidare fortsätter även Japan falla på indexet under premiärminister Shinzo Abe, och ligger nu på plats 72, efter Viktor Orbans Ungern. Det var bara sju år sedan som Japan rankades på plats 11.

I den absoluta botten tar Nordkorea över sistaplatsen från Eritrea. I Nordkorea kan det räcka med att bara lyssna på en utländsk radiokanal för att hamna i arbetsläger, påpekar Reportrar utan gränser.