Peking utlyser belöningar för utländska spioner

10 april, 2017

Från och med 10 april kommer Pekings myndigheter belöna invånare som kan tipsa om utländska spioner i huvudstaden. Enligt nyhetsbyrån Xinhua letar man efter spioner som ”infiltrerar, undergräver, stjäl statshemligheter eller konspirerar i syfte att starta uppror”.

Bland annat BBC rapporterar att belöningen för invånare som kan ge värdefulla spiontips sträcker sig från drygt 10 000 kronor upp till över en halv miljon. Information kan förmedlas via telefon, mail eller personligen.

Detta enligt ett meddelande från nationella säkerhetsbyråns avdelning i Peking, som även framhöll att Peking i egenskap av huvudstad är den mest attraktiva vistelseorten för utländska spioner, och att man därför är ”i akut nöd att genom kreativa åtgärder mobilisera folket för att bygga en mur av stål mot spionverksamhet”.

Säkerhetsbyrån listar en rad aktiviteter vilka klassas som spionage; allt från att ge finansiell hjälp till organisationer till att provocera eller muta tjänstemän.

Meddelandet refererar vidare till artikel 38, alltså Kinas nya anti-terroristlag från 2014 som bland annat svensken Peter Dahlin blev utvisad för i början av fjolåret, efter att ha hållits i ett ”svart fängelse” under 23 dagars tid.

Quartz påpekar i samband med det nya belöningssystemet hur paranoian över och jakten på vad som ofta kallas ”fientliga utländska aktörer” ökat sedan president Xi Jinping tog makten:

China’s paranoia over foreign forces has been on the rise since Xi came to power in 2012. China implemented a law in early January to tighten control over foreign non-profit organizations operating in the country, for example. It also routinely warns its citizens about the dangers of foreign spies. During China’s first-ever National Security Education Day last year, Beijing authorities put out posters with a comic featuring a cautionary tale of a government employee who falls for a red-haired foreign academic who turns out to be a spy.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag här på InBeijing om de posters som Quartz nämner ovan. Jag rekommenderar alla att ta en titt på dessa affischer för att förstå hur generaliserande den hotbild som allt oftare målas upp av ”fientliga utländska aktörer” i Kina kan vara.

I övrigt är det bara hoppas att dessa lukrativa belöningar inte får Pekings invånare att anmäla allt för många oskyldiga utlänningar i jakten på påstådda spioner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.