Kina varnar för utlänningar på sin första ”utbildningsdag för nationell säkerhet”

19 april, 2016

Vid början av juli förra året skrev jag om att Kina antog en ny svepande nationell säkerhetslag. Den gav staten rätt att ta till ”alla nödvändiga åtgärder” för att försvara Kinas suveränitet och intressen, bland annat genom hårdare kontroll av internet för att ”hindra spridningen av olaglig eller skadlig information”.

Säkerhetslagen uppmanade även Kinas invånare att vara på sin vakt mot ”dåliga kulturella influenser”, ”onda grupperingar” samt ”kriminell verksamhet i religionens namn”.

Samtidigt som lagen antogs så utsågs 15 april till en särskild utbildningsdag för nationell säkerhet. 14 april – alltså i torsdags – citerade nyhetsbyrån Xinhua president Xi Jinping angående vikten av att beakta denna utbildningsdag:

Chinese President Xi Jinping has urged the country to conduct national security education and enhance people’s national security awareness.

Xi’s instructions were issued on Thursday, ahead of the first national security education day on April 15.

The whole Party and society should be mobilized to jointly safeguard national security, consolidate the social basis for national security and prevent and defuse security risks, he said.

Xi, who heads the national security commission, said national security is of paramount importance for the people to live and work in peace and for realizing the Chinese dream of national rejuvenation.

Under själva utbildningsdagen rapporterade Xinhua vidare hur partitjänstemän distribuerat material till bland annat myndighetsorganisationer, skolor, företag och bostadsområden. Materialet spreds såväl i fysisk form genom affischer och böcker, som via internet och andra digitala plattformar.

Enligt Xinhua ansvarar en professor vid det prestigefyllda universitet Tsinghua för materialet. Bland alla de faror som det kinesiska folket nu ska uppmärksamma finns naturligtvis även utlänningar, vilket bland annat exemplifieras genom följande tecknade serie:

kampanj1Den oskuldsfulla lilla kinesiska flickan blir medbjuden på en middag i syfte att förbättra hennes engelskakunskaper..

kampanj..en av västerlänningarna på middagen raggar upp henne, börjar bjuda ut henne och överösa henne med komplimanger och gåvor..

kampanj3..men det visar sig att han blott är ute efter statshemligheter, och försvinner sedan spårlöst efter att ha övertygat kvinnan om att dela med sig av dessa!

Serien, som består av dryga dussinet rutor, finns översatt i sin helhet här. Den har suttit uppe i affischform delar av centrala Peking sedan helgen.

Det är oklart vilka slags statshemligheter vanliga medborgare besitter som de kan dela med sig av till västerländska charmörer. Förmodligen är seriens främsta syfte att unga kineser inte ska tala politik med utlänningar över huvudtaget.

Desto mer klart är de hårda följder som kinesiska invånare riskerar för att bryta mot seriens uppmaningar. De två sista rutorna innehåller två konstaplar som i honnör förklarar risken för livstids fängelse för de kinesiska medborgare som delar med sig av känsliga information till utlänningar eller utländska organisationer baserade i eller utanför Kina.

Den erfarne Kina-analytikern Bill Bishop, som sköter nyhetsbrevet Sinocism, menar att man inte bör underskatta de eventuella risker och konsekvenser som denna nya säkerhetslag med sin utbildningsdag kan komma att föra med sig för utlänningar:

sinocism

Kort sagt så anar Bishop en paranoia i den kinesiska administrationen, främst bland de tjänstemän som ännu inte avskedats under någon av Xi Jinpings många kampanjer, och nu måste visa sig effektiva för att få behålla sina positioner.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop