Kinesisk attack mot australiensisk OS-simmare

8 augusti, 2016

Tack vare er läsares generösa stöd på Paetron och Swish (0730705573) kunde jag förra veckan skriva tre inlägg om de viktiga rättegångarna mot kinesiska advokater och aktivister som då ägde rum, samt mekanismerna bakom de framtvingande ”erkännanden” på tv som blivit allt vanligare under Xi Jinpings tid som president.

Tänkte i dag belysa något mer lättsamt, nämligen rivaliteten mellan simmarna Sun Yang och Mack Horton samt kinesiska internetanvändares hot mot det australiensiska simlöftet sedan han tagit vm-guld före den kinesiska publikfavoriten.

De båda gjorde upp i 400 meter fritt i helgen och problemen började redan i uppvärmningspoolen där Sun enligt uppgift ska ha stört Horton genom att skvätta vatten på honom.

Horton valde dock att ignorera Sun i poolen. Som svar på en fråga från media om incidenten sade Horton kort att han ”inte har tid eller respekt för dopingfuskare”. Kommentaren gjordes mot bakgrunden att Sun testades positivt för den stimulerande substansen trimetazidine vid de kinesiska mästerskapen 2014 och stängdes av i tre månader.

Väl i finalen snodde Horton guldet framför näsan på Sun med knapp marginal, och upprepade på presskonferensen efteråt att han ser det som problematiskt att Sun fortfarande tävlar trots att han tidigare testats positivt för doping.

Reaktionen på Hortons vinst och kommentarer blev stark på internet. Otaliga kinesiska användare av Facebook och Instagram (som ju är blockerade i Kina) överöste Horton med hot och förlöjliganden, och krävde att han skulle be Sun om ursäkt.

thornton simningMack Hortons Instagram efter helgens guldmedalj. Den första av de två kommentarerna på kinesiska ifrågasätter om det inte är Horton själv som har dopat sig. Den andra säger att han ska knulla Hortons mor.

Då Sun blev avstängd menade han nämligen att substansen fanns i en hjärtmedicin som han använde för tillfället, och att dopningen därmed inte var medveten. Kinesiska simförbundet valde också att stänga av Sun under en relativ kort period och dessutom ”i hemlighet”, så att han skulle kunna delta i asiatiska mästerskapen senare samma år. (Domen blev känd i omvärlden först månader senare.)

Det var dock inte första gången Sun Yang skapade kontroverser. Vid OS i London 2012 ställde han till en scen i uppvärmningspoolen genom att hamna i slagsmål med en brasiliansk kvinnlig simmerska som han försökte armbåga och sparka.

Också 2013 blev han avstängd av det kinesiska simförbundet efter att ha kört en Porsche rakt in i en buss utan körkort.

Kinas simförbund har dock denna gång slutit upp bakom Sun och kräver en ursäkt från Horton. Xinhua citerar simförbundet som – föga överraskande – menar att Hortons kommentarer ”sårar känslorna” mellan de båda ländernas simmare:

”We have been noticing what has been said in the past two days by Horton, who launched a malicious personal attack [on Chinese swimmers],” Chinese swim team manager Xu Qi said on Sunday.

”We think his inappropriate words greatly hurt the feelings between Chinese and Australian swimmers. It is proof of a lack of good manners and upbringing. We strongly demand an apology from this swimmer.”

Att ”såra det kinesiska folkets känslor” är en standardfras för utlänningar som enligt Kinas myndigheter vill landet illa; något exempelvis Peter Dahlin tvingades säga under sitt framtvingade erkännande på statlig kinesisk tv.

Statliga Global Times ville inte vara sämre och skrev i dag en ledare där som med anledning av incidenten målade ut Australien som ett land ”i utkanten av civilisationen” med ett kolonialt förflutet. I artikeln står bland annat: ”Vi vet inte om det är Horton som är dum eller australiensisk media som är ond, eller om det bara är Australien om har en annorlunda moralisk standard”.

Bland de som hittills fått be om ursäkt till Kina detta OS finns det australiensiska tv-nätverket Seven efter att de klippt till reklam då den kinesiska truppen marscherade in under invigningen.

Även Rios olympiska kommitté pressades till en ursäkt efter att de hängt upp Kinas flagga i ”fel vinkel” under en prisceremoni. (Det visade sig senare att flaggorna var tillverkade i Kina.)

Mack Horton och Sun Yang har ännu en duell kvar att utkämpa i detta OS, nämligen på distansen 1 500 meter fritt vars försöksheat börjar på fredag.

EDIT: Det visade sig senare att flaggorna inte var tillverkade i Kina, utan i Brasilien.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 765 andra, prenumerera du med.

Translate article

Kinamedias nya artiklar till din inkorg helt gratis

Gör som 765 andra, prenumerera du med.