Otroligt: Även Peter Dahlin tvingas ”erkänna” på kinesisk tv

20 januari, 2016

I förrgår skrev jag här på InBeijing om den svenska förläggaren Gui Minhai, som för tre månader sedan kidnappades av Kinas myndigheter och under helgen tvingades ”erkänna” och be om ursäkt på Kinas statliga tv.

Efter att det skedde så skämtade jag och några kollegor om att vi snart säkert även kommer få se Peter Dahlin avlägga ett liknande erkännande. Dahlin anhölls tillsammans med sin flickvän av kinesisk polis i början av januari, för att genom en NGO ha utbildat kinesiska advokater och skrivit rapporter om mänskliga rättigheter.

Och under gårdagskvällen blev skämtet verklighet. Peter Dahlin paraderades på statliga CCTV, där han bland annat tvingades erkänna att han hotat Kinas nationella säkerhet och ”sårat det kinesiska folkets känslor”.

Vidare sades Dahlin ha planterats i Kina av aktörer som vill smutsa ner Kinas rykte internationellt. Han tvingades också be om ursäkt, framhålla sin ånger och uttrycka tacksamhet för att han blivit väl behandlad under tiden då han suttit anhållen.

peter dahlinPeter Dahlin ”erkänner” på kinesisk tv. Se en video med hela inslaget här.

Som jag skrev i förrgår så föregås erkännanden likt dessa på kinesisk tv nästan alltid av hot eller tortyr. Eftersom även Dahlins flickvän anhållits så är det en trolig gissning att myndigheterna hotat Dahlin med att hon och hennes familj kommer råka illa ut. (I förrgår nämnde jag de snarlika hoten mot journalisten Gao Yu tidigare i år.)

I inslaget förekommer också två kinesiska advokater som fått hjälp av Dahlins NGO. Även de ”erkänner” att de brutit mot lagen och uttrycker ånger för att under influens av utländska aktörer ha skadat sitt moderland.

På så vis blir inslaget ett hot mot såväl utlänningar som kineser med intresse av att förbättra rättssamhället eller situationen för mänskliga rättigheter i Kina.

Detta är alltså det andra framtvingande erkännandet från svenskar i statlig kinesisk tv på bara några dagar. Det ska också ses mot bakgrund av att utlänningar aldrig någonsin tidigare har utsatts för denna behandling.

Och nästan lika illa som själva erkännandet, så ägnas händelsen helt förbigår stora delar av svensk media. Under de 15 minuter långa morgonnyheterna i Sveriges radio nämndes Peter Dahlin över huvudtaget inte.

På Twitter försvarar Sveriges radio sin nyhetsvärdering med att man hade en sändning angående Dahlin ”redan i går”, alltså innan det framtvingade erkännandet:

Twitter svämmar förresten över av journalister, aktivister och allmänt oroliga personer som uttrycker häpnad och rädsla angående de två svenskarna.

Tyvärr så är det stora flertalet dock utländska journalister – inte svenska. Så vill man ha utförlig information om kidnappade svenskar i Kina får man alltså vända sig till utländsk media. Detta var fallet med Gui Minhai, och samma sak gäller även med Peter Dahlin.

Se nedan för intressanta reflektioner från internationell media och Twitter. Time Magazine skriver:

In a virtually unprecedented humiliation for a foreign national, a Swedish activist has appeared on Chinese state TV appearing to apologize for hurting “the feelings of the Chinese people” in his work with human rights lawyers amid a widening crackdown on dissent by the Chinese government.

(…)

A colleague of the detained Swede, Michael Caster, told the Guardian that the words could not have been Dahlin’s own.

“The lines about being sorry for causing harm to the Chinese government or Chinese state are clearly scripted. There was really never a point that he considered what he was doing to be harmful to the Chinese state or the Chinese society,” he said.

According to the Guardian, the fate of Dahlin’s Chinese girlfriend, Pan Jinling, who was also detained, is unknown.

Televised “confessions” by foreigners are virtually unheard of in China. British risk consultant Peter Humphrey was shown in a prison vest on state-run TV in 2013, accused of illegally obtaining the personal data of Chinese citizens. But his face, unlike Dahlin’s, was digitally masked.

New York Times skriver:

The Chinese Foreign Ministry later said that Mr. Dahlin had been taking part in activities that endangered state security.

The Xinhua article reiterated that accusation, but went into more detail.

It said Mr. Dahlin admitted to writing reports without “real or full facts.” It also said that the lawyer and activists trained by the group “got involved in hot-topic issues and sensitive cases, and intentionally escalated conflicts and disputes that were originally not severe.”

“It instigated the people to confront the government and produce mass incidents,” the article said.

(…)

Mr. Dahlin and his group appeared to have been caught up in the Chinese government’s crackdown on human rights lawyers, a campaign centered on putting pressure on the Beijing Fengrui Law Firm. Xinhua said Mr. Dahlin’s partner, Wang Quanzhang, was a member of that firm.

Together, Mr. Dahlin and Mr. Wang registered their group in Hong Kong in 2009 but operated it in Beijing without “proper registration,” the Xinhua report said. The report said that the group received funds from seven foreign nongovernmental organizations or groups and that Mr. Dahlin had been “planted” in China by “Western hostile forces” to gather information that could be used to destroy China’s image globally.

(…)

In China, confessions used in the legal system are often extracted through coercion and threats. It is unclear under what circumstances Mr. Dahlin made the remarks reported by Xinhua. In recent years, the state news media have increasingly published or shown so-called confessions by people in detention, including some prominent foreigners, even well before any criminal proceedings have begun.

The Swedish Embassy has said it is looking into the case.

Mr. Dahlin has Addison’s disease, a hormonal disorder, and could die if not given daily medication. The Xinhua report said he was getting his medication.

The Guardian skriver:

Xinhua, China’s government-controlled news agency, claimed Dahlin’s detention on 3 January was part of a police operation to “smash” an “illegal organisation that sponsored activities jeopardising China’s national security”.

It alleged that Dahlin’s human rights group, the Chinese Urgent Action Working Group or CUAWG, had “hired and trained others to gather, fabricate and distort information about China”.

Police claimed the group “also organised others to interfere with sensitive cases, deliberately aggravating disputes and instigating public-government confrontations to create mass incidents”.

Xinhua also insinuated that Dahlin was a foreign agent. It said two witnesses interviewed by police claimed “western anti-China forces had planted Dahlin and some other people in China to gather negative information for anti-China purposes such as smear campaigns”.

The group was supposedly tasked with “fanning anti-government and anti-Party sentiment, and deceiving people to disrupt state and social order, thus, changing the social system of China,” the government-controlled news agency added.

State media accused Dahlin of having “pocketed” large sums of money sent into China from overseas.

Kinamedias nya artiklar direkt till din inkorg

Gör som 764 andra, prenumerera du med.

Translate article

Go toTop